Brexit

Johnson erklærer valgkamp og vil tale til befolkningen

Premierministerens kontor siger, at de betragter torsdag som "den første dag i valgkampen".

Storbritanniens premierminister Boris Johnson vil tale til befolkningen torsdag.

Det oplyser premierministerens kontor.

En talsmand siger til Sky News, at de betragter torsdag som "den første dag i valgkampen".

"Stol på befolkningen"

Boris Johnson forventes at sige, at han fortsat ønsker et parlamentsvalg, selv om Underhusets medlemmer onsdag afviste hans anmodning om at få udskrevet valg.

Adspurgt af Sky News om, hvorvidt Storbritannien stadig forlader EU 31. oktober, svarer Johnsons toprådgiver Dominic Cummings kryptisk "stol på befolkningen".

- Hvis Jeremy Corbyn (oppositionpartiet Labours leder, red.) fortsat undgår et valg, er det en fej fornærmelse mod vores demokrati, siger Cummings ifølge the Guardian.

Sviende nederlag

Boris Johnson led onsdag aften en stribe nederlag i Underhuset.

Et af dem var, at et lovforslag om at blokere for et no-deal Brexit ved udgangen af oktober blev vedtaget. Johnsons modsvar var at stille forslag om valg, som endte i endnu et nederlag, da det ej opnåede det fornødne to tredjedeles flertal i Underhuset.

Oppositionens krav for at sige ja til et valg er, at lovforslaget - der tvinger Boris Johnson til EU for at bede om en udskydelse af Brexit, hvis premierministeren ikke har forhandlet en ny aftale hjem 19. oktober - behandles af Overhuset og godkendes af dronningen.

Dermed bliver det lov i Storbritannien.

Stoler ikke på Johnson

Oppositionen er nemlig bange for, at Johnson vil skubbe et valg til efter oktober for dermed at tvinge et farvel til EU igennem uden en aftale - og uden at parlamentet kan gribe ind.

Overhuset har torsdag morgen annonceret, at de hastebehandler lovforslaget og sender det retur til Underhuset senest fredag klokken 17. Dermed kan det vedtages af parlamentet mandag og sendes til dronningen.

- Tilbuddet om et valg i dag er ligesom det æble, Snehvide fik tilbudt af den onde dronning, for det, han tilbyder, er hverken et æble eller et valg, men giften ved en no-deal, sagde Labours leder, Jeremy Corbyn, onsdag aften.

Ser man på de seneste meningsmålinger, kan de måske forklare Johnsons appetit på et valg. I dem står De Konservative til et absolut flertal - modsat i dag, hvor De Konservative har flertal sammen med det nordirske parti DUP - mens Labour står til at miste en masse mandater.