Donald Trump

Det Hvide Hus ændrede officielt vejrkort med tusch for at vise, Trump havde ret

Et tidligere offentliggjort foto afslører, at nogen i Det Hvide Hus har ændret officielt vejrkort med en tusch.

USA's præsident, Donald Trump, holdt onsdag en kort orientering i Det Hvide Hus om orkanen Dorian.

Her fremviste han et vejrkort fra USA's Nationale Orkancenter (NHC) over Dorians forventede bane mod USA, fremgår det af en video, som Det Hvide Hus har offentliggjort.

- Vores originale kort viste, at den ville ramme direkte ind i Florida, og at den ville påvirke en masse andre stater. Det er det originale kort, kan man høre Trump fortælle.

Her ses et nærbillede af det kort, som Trump fremviste onsdag.

Kortet var dog blevet ændret med en sort sprittusch, så orkanens bane fik tilføjet en ekstra bue og derved så ud til også at ville ramme delstaten Alabama.

Det er blevet bemærket af amerikanske medier som The Washington Post og CNN, da Trump 1. september i et tweet skrev, at Dorian foruden Florida, South Carolina, North Carolina og Georgia også kunne ramme netop Alabama.

Noget, som USA's meteorologiske institut (NSW) hurtigt afkræftede på Twitter.

- Alabama vil IKKE blive ramt af Dorian. Vi gentager, Dorian vil ikke påvirke Alabama. Orkanen vil forblive for langt mod øst, skrev instituttet søndag.

Afsløret af foto

Med det korrigerede kort på onsdagens pressebriefing i Det Hvide Hus fastholdt Trump altså tilsyneladende, at den oprindelige melding var, at Alabama også kunne blive ramt.

Det fremviste kort fra NHC er dateret 29. august 2019.

Men på et billede, som Det Hvide Hus tidligere har offentliggjort, kan man se, at der ikke var tegnet en forlængelse af banen med sort tusch, da Trump modtog en orientering om orkanen 29. august.

Der var ingen sort kurve på orkankortet, da Trump blev orienteret 29. august.

Ved et arrangement i Det Hvide Hus senere på dagen blev Trump spurgt ind til det ændrede kort, hvor han ifølge The Washington Post fastholdt, at hans oprindelige orientering om orkanen indeholdt "95 procent sandsynlighed" for, at Alabama ville blive ramt.

Da en journalist spurgt præsidenten, om der var blevet tegnet på det fremviste kort, lød svaret:

- Det ved jeg ikke. Det ved jeg ikke.

Senere bekræftede pressetalsmand for Det Hvide Hus J. Hogan Gidley på Twitter, at kortet var blevet ændret med en sprittusch, mens han samtidig kritiserede medierne for at fokusere på den detalje.

Det er ikke oplyst, hvem der har tegnet tuschstregen.

Offentliggør endnu et kort

I et nyt tweet natten til torsdag forsvarer Trump igen sin påstand om, at Alabama ville blive ramt, ved at lægge et billede op af en model over orkanen fra 28. august, der viser, at Dorian kunne dreje syd om Alabama.

- Jeg accepterer jeres fake news-undskyldninger, skriver Trump.

Men da Trump 1. september skrev sit første tweet om, at Alabama også kunne blive ramt, havde det allerede længe været udelukket, at Dorian ville ramme delstaten:

Sådan så prognosen fra NHC ud 1. september, da Trump første gang skrev, at Alabama kunne blive ramt. Prognosen viser, at orkanen ventes at dreje mod højre og ikke nærme sig Alabama.

Ifølge The Washington Post er det ulovligt at ændre i en officiel statslig vejrudsigt.

Donald Trump er på sociale medier blevet hånet for episoden med det overtegnede kort, der har fået navnet 'sharpiegate' med henvisning til en sharpie, der er navnet på en sprittusch i USA.

Lyn-analyse

Trump er blevet meget pikeret over at være blevet latterliggjort og irettesat. Det piner ham, at vejrtjenesten følte sig nødsaget til at korrigere ham, og han har været meget optaget af at dokumentere, at HAN havde ret. Derfor har det også givet anledning til spekulationer, om han selv har haft tuschen fremme for at tegne et mere passende kort over orkanen, så det stemte overens med hans oprindelige påstand. Og som altid har han på Twitter krævet, at alle medier, der har gjort ham til grin over Alabama-udtalelsen, nu skylder ham en undskyldning.