Brexit

Boris Johnson gør et nyt forsøg på at udskrive valg i næste uge

Den britiske regering har ikke opgivet tanken om et nyvalg - selvom reglerne skal bøjes for at få det igennem.

Boris Johnsons konservative regering vil gøre et nyt forsøg på at få udskrevet valg, efter det mislykkedes onsdag.

Jacob Rees-Mogg, den konservative leder af Underhuset, har torsdag fortalt Underhuset, at regeringen ønsker en ny afstemning om sagen på mandag.

Onsdag forsøgte premierminister Boris Johnson at få udskrevet nyvalg, men ifølge britisk lov kan en premierminister ikke egenhændigt udskrive valg i utide. Det kræver to tredjedeles flertal i parlamentet for et valg i utide, og det var der langtfra onsdag.

Der var ganske vist et stort flertal for forslaget, 298 stemmer for og kun 56 imod. Men det skyldes, at en stor del af Underhusets 650 medlemmer, blandt andre Labours medlemmer, undlod at stemme.

Mod reglerne

Normalt har en britisk regering ikke lov til at genfremsætte et lovforslag, der allerede er nedstemt en gang. Men regeringen håber at få parlamentsformand John Bercows tilladelse, fordi man tror, at omstændighederne omkring forslaget kan have ændret sig på mandag.

Det hele handler om, hvordan oppositionspartiet Labour stiller sig til forslaget om et valg.

Labour siger, at man principielt ønsker et nyvalg.

Men partiet vil først stemme for et nyvalg, når man er helt sikker på, at Boris Johnson vil respektere parlamentets netop vedtagne lovforslag. Det skal sikre, at Storbritannien enten får en aftale med EU på plads inden Brexit 31. oktober eller beder om en udsættelse til 31. januar 2020.

- Vi stoler ikke på Boris Johnson, og det bør andre heller ikke gøre. Når først vi er sikre på, at et hårdt Brexit er helt udelukket, vil vi alle sammen stemme for et parlamentsvalg, som nu er nødvendigt, uundgåeligt og ønskværdigt, siger et af Labours parlamentsmedlemmer Wes Streeting til The Guardian.

Boris Johnson har flere gange understreget, at han vil hive Storbritannien ud af EU 31. oktober - med eller uden aftale med EU.

'En klorkylling'

Efter nederlaget i Underhuset onsdag anklagede Boris Johnson Labour-leder Jeremy Corbyn for at være bange for et valg og kaldte ham hånligt for en ’klorkylling’.

- Jeg tror, det er den første oppositionsleder i vores lands historie, der siger nej tak til et valg. Mit gæt er, at han ikke selv tror på, at han kan vinde, sagde Boris Johnson.

Han ønsker et valg afholdt før 17. oktober, hvor EU's ledere mødes til det sidste topmøde inden fristen for Storbritanniens farvel til EU udløber.

- Befolkningen skal have lov til at tage stilling til en udsættelse ved et parlamentsvalg, før EU’s ledere mødes, sagde en talsmand for Boris Johnson torsdag.

Labour er til gengæld mest tryg ved et parlamentsvalg efter 31. oktober, så man er sikker på, at man enten har en aftale eller en udsættelse af Brexit på plads.

Labour kan skifte mening

Når regeringen tror på, at det giver mening at genfremsætte forslaget på mandag, er det, fordi man håber, at Labour kan have skiftet mening - og vil støtte et valg.

Enten fordi Labour er blevet overbevist om, at lovforslaget om en udsættelse af Brexit ikke kan bremses af en udskrivelse af valg.

Eller fordi det skulle lykkes Boris Johnson og Jacob Rees-Mogg at provokere Labour til at gå i valgkamp.

Ifølge The Guardian virker begge muligheder imidlertid urealistiske.

- Der er kun en håndfuld af vores parlamentsmedlemmer, der er kampivrige efter at få et parlamentsvalg meget snart. De fleste er virkelig nervøse, siger et af Labours parlamentsmedlemmer til avisen.