Brexit

Sådan bliver Storbritannien ramt af Brexit uden en aftale

Britiske biler skal nu have landemærke på. Myndighederne forbereder sig på Brexit uden en aftale. TV 2

Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale 31. oktober, vil det få konsekvenser for det britiske samfund.

Den britiske premierminister Boris Johnson har lovet sine landsmænd, at de vil forlade EU den sidste dag i oktober.

Briterne kan hverken blive enige med sig selv eller EU om, hvordan skilsmissen skal foregå, og hvis Boris Johnson skal holde sit ord, er der en overhængende risiko for, at landet træder ud af unionen uden en aftale om, hvordan samarbejdet med Storbritannien og EU skal være i fremtiden.

Her kan du få svar på, hvad Brexit uden en aftale blandt andet vil betyde for briterne.

Det betyder et hårdt Brexit i Storbritannien

Hvad sker der med kursen på pundet?
Det britiske pund risikerer at falde i værdi efter Brexit uden en aftale.

Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, er der risiko for, at det britiske pund mister værdi. I juli advarede investeringsbanken Morgan Stanley om, at pundet risikerer at falde til det laveste niveau siden 1985.

Skal man tro Morgan Stanleys forudsigelser, bliver det måske muligt at købe 100 britiske pund for 670 kroner. I dag er prisen 820 kroner.

Hvis pundet mister værdi, bliver det dyrere for briterne at købe varer i udlandet, men nemmere at sælge varer fremstillet i Storbritannien.

Bliver britiske varer dyrere?
Oxford Street i London. Her risikerer varer fra EU at blive dyrere efter 31. oktober.

Forlader briterne EU uden aftale, vil der blive pålagt told og afgifter på britiske varer, der sælges i EU. Erhvervsorganisationen for britisk industri, CBI, anslår, at 90 procent af deres medlemmers varer vil blive pålagt 4,3 procents told og afgifter i snit. Landbrugsprodukter kan få op til 50 procents told og afgifter.

Varer fra EU, der sælges i Storbritannien, bliver også pålagt told og afgifter, men den britiske regering vil fjerne dem på en stor del af varerne for at undgå højere priser.

Kommer der kø ved grænsen?
Britisk landemærke til biler.

Træder Storbritannien ud af EU uden aftale, bliver der indført grænsekontrol. Den britiske regering har allerede afsat penge til 1000 grænsefolk.

Papirer fra britiske myndigheder, som Sky News har set, viser, at kontrol af lastbiler ved Den Engelske Kanal i bedste fald vil tage to timer per lastbil - i værste fald to dage.

Britiske personbiler, der passerer grænsen fra det britiske Nordirland til Irland, vil skulle have påklistret et landemærke med bogstaverne GB på bagsmækken.

Bliver det billigere at bo i Storbritannien?
Britiske huse risikerer at falde i pris.

Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, kan det betyde, at de britiske boligejere bliver fattigere.

Revisionsfirmaet KPMG oplyser til The Guardian, at huspriserne formentlig vil falde omkring seks procent i 2020 i tilfælde af Brexit uden en aftale, men at der er risiko for fald på helt op til 20 procent, "hvis markederne reagerer kraftigere end ventet".

Ifølge KPMG vil det især være ejendomme i London og Nordirland, der falder i pris.

Kommer der mangel på mad?
Frisk frugt og grønt risikerer at blive en mangelvare i en periode efter 31. oktober.

Direktørerne i en række større supermarkedskæder har ifølge BBC advaret regeringen om, at især friske fødevarer risikerer at blive en mangelvare, hvis briterne forlader EU uden en aftale.

I 2018 kom 28 procent af Storbritanniens fødevarer fra EU. Frugt, tomater og salathoveder i de britiske butikker er næsten altsammen dyrket i EU. Varerne risikerer længere rejsetid på grund af grænsekontrol og højere priser på grund af told.

Kommer der mangel på medicin?
De britiske myndigheder vil flyve livsvigtig medicin ind i landet.

Omkring tre fjerdedele af den medicin, der sælges i Storbritannien, er produceret i EU, viser en opgørelse fra de britiske myndigheder.

Brexit uden en aftale kan betyde forsinkelser for varer, der skal ind i landet, og myndighederne frygter, at der kan opstå en mangelsituation. Ifølge BBC har myndighederne forsøgt at opbygge lagre af medicin og sørget for, at livsvigtig medicin kan flyves ind i landet.

Kan kriminelle gemme sig i Storbritannien?
Britisk politi mister mulighederne for at se i EU's registre.

I det øjeblik Storbritannien forlader EU uden en aftale, vil britisk politi miste adgangen til EU's databaser. Det betyder blandt andet, at briterne ikke kan kigge i Europols registre over kriminelle og benytte sig af den fælles europæiske arrestordre, oplyser det britiske advokatsamfund.

Arrestordrer udstedt i andre EU-lande vil heller ikke gælde i Storbritannien. Dermed bliver det mere vanskeligt for britisk politi at opklare international kriminalitet fra 31. oktober, hvis det altså ender med Brexit uden en aftale.