Udland

Urolighederne fortsætter: Tusinder af demonstranter lammede Hongkongs lufthavn

Mindre end 24 timer efter voldsomme kampe mellem politi og demonstranter i lufthavnen fortsatte urolighederne søndag.

Stridigheder mellem myndigheder og demonstranter fortsatte med uformindsket styrke søndag i og omkring Hongkongs lufthavn, skriver blandt andet CNN og The Guardian.

Mindre end 24 timer efter sammenstød mellem politi og demonstranter i og omkring lufthavnen forsøgte tusindvis af demonstranter at blokere vejene til lufthavnen, ligesom det også lykkedes dem at lamme den vigtigste trafik af lufthavnsbusser.

Der blev også sat ild til barrikader på veje omkring lufthavnen, da politiet nærmede sig.

Efter adskillige politifolk kom til stedet, flygtede en gruppe demonstranter i bus, og i stedet besatte de en landevej, der fører til lufthavnen. Nogle af dem bar på metalstænger og skumslukkere.

- Jeg er ikke bange, for mange indbyggere i Hongkong er allerede blevet taget. Jeg ved, jeg ikke er alene, siger en af demonstranterne, 17-årige Lui Cheung ifølge The Guardian. Han var ifølge mediet iført beskyttelsesbriller og et tørklæde, der dækkede hans ansigt.

Måtte trække sig tilbage fra lufthavnen

Ifølge CNN blev Tung Chung, den by, der ligger tættest på lufthavnen, oversvømmet med demonstranter og forvirrede passagerer, da solen gik ned i Hongkong søndag aften. Hongkong er seks timer foran Danmark.

Der blev også kastet genstande på jernbaneskinnerne for at forsinke togene til lufthavnen. Og på undergrundsstationen i Tung Chung smadrede demonstranterne blandt andet billetlugerne.

Demonstranterne måtte trække sig tilbage fra selve lufthavnen på grund af den massive tilstedeværelse af politi. Nogle demonstranter fortalte CNN, at de satte ild til barrikader for at forsinke politiet, så andre demonstranter i lufthavnen fik bedre tid til at flygte.

CNN's journalist så også stewardesser forcere de brændende barrikader i løb for at nå på arbejde i lufthavnen til tiden.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters aflyste metroen i Hongkong tidligere søndag alle tog til lufthavnen på grund af demonstranternes planer om at forstyrre transporten.

I selve lufthavnsterminalen er hundreder af passagerer strandet, de har kun få eller ingen muligheder for transport til selve Hongkong.

Styre i Beijing afviser demonstranters krav

Ifølge CNN har demonstrationer og uroligheder gennem tre måneder udløst en uhåndterlig politisk krise i Hongkong.

Kinas politiske leder i Hongkong, Carrie Lam, vil nu ikke udelukke at involvere stærkere nødretsforanstaltninger, og i Beijing har det centrale styre i Kina blankt afvist Lams forslag om at imødekomme nogle af demonstranternes krav.

De igangværende demonstrationer begyndte, da borgerne i Hongkong protesterede over et nyt lovforslag. Det ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, har erklæret lovforslaget for skrottet. Men demonstranterne er utilfredse med, at hun ikke formelt har trukket det tilbage. Mange kræver også, at Lam træder tilbage.

De er bekymrede for en stigende kinesisk indflydelse i regionen.