Udland

Tyske regeringspartier taber til højreparti i øst

Det indvandrerkritiske parti AfD vinder store sejre ved valg i tidligere østtyske stater.

De store tyske partier mister terræn i de gamle østtyske stater Sachsen og Brandenburg.

Til gengæld går det højreorienterede og indvandrerkritiske parti Alternativ for Tyskland (AfD) markant frem, uden dog at blive det største parti i nogen af de to delstatsparlamenter.

Det viser en exitpoll fra tv-stationen ARD efter dagens valg i de to delstater.

Valgresultatet ses som en advarsel til de to partier i den nationale regeringskoalition, Kristendemokraterne (CDU) og Socialdemokraterne (SPD).

- De to delstater er højborge for de store partier - Brandenburg for SPD og Sachsen for CDU - så det er to steder, der kan give rystelser i centralregeringen i Berlin. Socialdemokraterne i SPD har længe været i krise, og der er stemmer i partiet, der siger, at man skal trække sig ud af regeringskoalitionen. Et dårligt valgresultat i aften kan give opbakning til de kræfter, siger Uffe Dreesen, der er TV2s korrespondent i Tyskland.

Størst trods tilbagegang

I Brandenburg, der omkranser hovedstaden Berlin på alle sider, beholder det tyske Socialdemokrati (SPD) pladsen som det største parti med 27,5 procent af stemmerne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er en tilbagegang i forhold til sidste valg i 2017, hvor partiet fik knap 32 procent af stemmerne. Men det er bedre end den store tilbagegang til omkring 22 procent af stemmerne, som meningsmålingerne havde spået.

AfD står som ventet til en stor fremgang, fra 12,2 procent af stemmerne ved sidste valg til 22,5 procent denne gang. Hvis tallene fra exitpollen holder stik, så betyder det, at AfD overhaler både (CDU) og De Grønne og bliver delstatsparlamentets næststørste parti.

CDU holdt fast

I Sachsen på grænsen til Tjekkiet gik det på samme måde.

Her var der tilbagegang for det traditionelt dominerende parti CDU. Partiet går tilbage fra 39,4 procent ved sidste valg til 32 procent denne gang.

Og AfD går dramatisk frem fra 9,7 procent ved sidste valg til 22,5 procent denne gang.

Også her bliver AfD det næststørste parti, mens det efter sidste valg var fjerdestørst efter CDU, venstrefløjspartiet Die Linke og Socialdemokraterne.

Betydning for Merkel

Efter planen skal der først være valg i hele Tyskland i 2021, men bliver det ved med at gå tilbage for partierne i regeringskoalitionen, så kan det betyde, at forbundskansler Angela Merkel ender med at træde tilbage før tid.

- Dårlige valgresultater ved delstatsvalg kan betyde, at der bliver sat gang i en lavine, der i sidste ende betyder, at Angela Merkels regeringstid ender før tid. Hun har sagt, at hun bliver siddende frem til valget i 2021. Men hvis socialdemokraterne trækker sig fra regeringen, så kan det betyde, at der må udskrives valg før tid, fortæller Uffe Dreesen.