Udland

Epstein er død - nu peger pilen mod kvinderne, de kalder bossen, løjtnanten og assistenterne

De unge kvinder, der anklager den afdøde milliardær for sexmisbrug, vil have hans kvindelige hjælpere draget til ansvar.

Da den amerikanske milliardær Jeffrey Epstein begik selvmord i sin fængselscelle 10. august, betød det, at han ikke længere kunne retsforfølges for de seksuelle overgreb, han var sigtet for.

Men anklagerne om hans overgreb på en lang række mindreårige piger er ikke forstummet, og sagen langt fra slut.

Nu fokuserer efterforskningen på en gruppe af kvinder med tilnavne som ’bossen’, ’løjtnanten’ og ’assistenterne’, der ifølge ofrenes anklager i årevis organiserede det omfattende misbrug som en veldrevet forretning med rekruttering, transport og træning af pigerne i, hvilken form for ’massage’ Jeffrey Epstein satte mest pris på.

Det fortæller New York Times, der har gennemgået alle sigtelser, frigivne retsdokumenter og vidneforklaringer fra sagen.

En af ’assistenterne’, Haley Robson, fortæller, at hun blev introduceret til Epstein i 2005, da hun var 17 år og gik på high school i Florida. Ved det første møde skulle hun selv give Epstein massage, men senere skiftede hun rolle, så hendes job blev at skaffe nye piger.

Pigerne fandt Haley Robson blandt andet på sin egen high school, og hver ny pige indbragte hende 200 dollar. Ifølge netmediet Heavy har hun selv beskrevet pigerne som mellem 14 og 16 år gamle.

New York Times citerer også fra retsdokumenterne, at hun ved en lejlighed kunne skaffe en kvinde på 23 år, men det afviste Jeffrey Epstein fordi hun var 'for gammel'.

I forbindelse med med en tidligere efterforskning har hun forklaret politiet, at hun blev ringet op, når Jeffrey Epstein var på vej til sit landsted i Florida. Over telefonen fik hun besked om, hvor ’mange gange massage’ milliardæren ville få brug for under sit besøg.

- Så ville jeg sørge for, at der var en pige klar på de påkrævede datoer og tidspunkter, har hun forklaret politiet.

Haley Robson er i flere omgange blevet efterforsket og afhørt af politiet i sagen. Ifølge New York Times har myndighederne imidlertid ikke besluttet, om hun og andre kvinder, der blev indraget i kredsen omkring Epstein allerede som mindreårige, skal betragtes som ofre eller risikerer retsforfølgelse, fordi de senere lokkede andre piger til at deltage.

'Sagerne må ikke dø'

Tirsdag i denne uge talte en række af de piger, der har rejst anklagerne mod Jeffrey Epstein, ved et retsmøde New York for at sikre sig, at selvmordet ikke får statsanklageren i New York til at indstille efterforskningen i sagen.

De vil sikre sig, at kvinderne omkring Epstein bliver stillet til ansvar.

- Opgøret må ikke slutte her. Det skal fortsætte. Der var ofre. Så please, please afslut det, I har begyndt. Vi ved alle sammen, at han ikke handlede alene, sagde Virginia Giuffre, der har rettet anklager mod Epstein, ifølge netmediet Jezabel.

Bossen

Den centrale person i efterforskningen er Jeffrey Epsteins partner, den 57-årige, britisk fødte Ghislaine Maxwell. Det er hende, som er blevet kaldt bossen af Jeffrey Epsteins butler Alfredo Rodriguez i en vidneforklaring.

Ifølge den britiske avis The Guardian blev de kærester tilbage i 90'erne, men forholdet udviklede sig efterhånden til, at hun fungerede som ’hans nære ven, fortrolige og personlige assistent’.

Men flere af de piger, der har været udsat for seksuelt misbrug giver hende en anden titel – nemlig ’hans bordelmutter’.

- Hun var ansvarlig for at ’rekruttere, vedligeholde, huse og transportere en hær af piger for Epstein’, lyder det i en erklæring fra Virginia Giuffres advokater, der blev offentliggjort, samme dag som Epsteins selvmord blev offentligt kendt.

Virginia Giuffres har i årevis fortalt offentligt om sine oplevelser med Jeffrey Epsteins og Ghislaines Maxwells misbrug.

Hun blev rekrutteret som ’massør’ for Jeffrey Epstein som 15-årig, da hun arbejdede som stuepige på Donald Trumps Mar-a-Lago klub i Florida. Hun har fortalt, at Ghislaine Maxwell lokkede hende med løfter om penge, rejser og en god uddannelse – men kort tid efter fungerede hun som ’sexslave’ for Epstein og hans venner.

- Hele mit liv handlede om at tilfredsstille disse mænd og sørge for, at Ghislaine og Jeffrey var glade. Hele deres liv handlede om sex, har hun forklaret i en nedskreven erklæring.

Ghislaine Maxwell har afvist alle anklager.

Løjtnanten

Kvinden, som New York Times har døbt ’løjtnanten’, hedder Sarah Kellen. Hun er i dag 39 år og har skiftet til en karriere som indretningsarkitekt. Ifølge mange af de kvinder, der føler sig misbrugt af Epstein og hans medhjælpere var hun tidligere Ghislaine Maxwells højre hånd.

Ifølge advokaten Spencer Kuvin, der repræsenterer flere af de misbrugte piger, stod hun for meget af det praktiske arbejde.

- Hun hentede og bragte pigerne og skaffede dem ind og ud af huset i Palm Beach, siger advokaten til New York Times.

En af disse piger, Sarah Ransome, har forklaret, at Kellen var en af de første hun mødte, da hun blev 'rekrutteret i 2006.

- Det var Ghislaine og Sarah Kellen, der viste mig, hvordan jeg skulle tilfredsstille Jeffrey, siger Sarah Ransome til New York Times.

Sarah Kellen har afvist at kommentere historien over for avisen.

'Vi er stadig i gang'

Anklagemyndigheden har endnu ikke afgjort, om nogle af kvinderne omkring Epstein skal retsforfølges - og i givet fald hvem. Men anklagemyndigheden understreger, at Epsteins selvmord ikke betyder, at efterforskningen stopper:

- Lad mig gentage til alle de modige kvinder, der er stået frem - og til de mange andre, der måske vil gøre det - at vi stadig er fast besluttede på at arbejde for jer. Vores efterforskning - som også handler om et tilfælde af kriminel sammensværgelse - er stadig i gang, siger statsanklageren i New York Geoffrey S. Berman ifølge magasinet Town and Country.