Udland

Tæt valg på Færøerne midt i økonomisk optur

Færøsk økonomi går bedre end nogensinde, og det præger dagens valg til Lagtinget, hvor man taler mere om skattelettelser end om selvstændighed.

Lørdag går de omkring 37.000 stemmeberettigede færinger til valg, og noget tyder på, at der er et politisk skifte på vej på Færøerne.

- Færøerne har haft en socialdemokratisk lagmand de seneste fire år. Men hvis man skal tro meningsmålingerne, så er hans chancer for at fortsætte ikke særligt store. For det er den borgerlige opposition, der er foran i meningsmålingerne, og så kan det blive Sambandspartiets formand, som får posten, fortæller TV 2’s reporter på Færøerne Olav Christensen.

Valget på Færøerne foregår i en periode med usædvanlig økonomisk fremgang på øerne.

Landets hovederhverv – fiskeri – har hentet rekordstore indtægter hjem de seneste år. Ikke mindst på grund af EU's sanktioner mod Rusland, der har åbnet det russiske marked for færøske fisk. Dertil kommer, at Færøerne de seneste år har oplevet en voldsom stigning i turistindtægterne – faktisk er de steget med 90 procent siden 2011.

- Det siddende landsstyre med Socialdemokratiet i spidsen går til valg på, at de gode tider skal udbyttes til bedre velfærd som behandlingsgaranti på sygehusene og bedre forhold i daginstitutioner. Og så også skattelettelser. Den borgerlige opposition lægger til gengæld vægt på, at skatten skal sættes godt og grundigt ned, så færingerne kan mærke, at de får flere penge mellem hænderne, fortæller Olav Christensen.

Uafhængighed

Bag diskussionen om den blomstrende økonomi og de store overskud står spørgsmålet om uafhængighed fra Danmark. Det er ikke et spørgsmål, der har spillet nogen stor rolle i valgkampen, men det lurer i baggrunden, fordi det har stor betydning for økonomien i fremtiden.

- Det, der har størst betydning, er, at vi har nogle store overskud nu. For vi har brug for det. Vi har en gæld, der skal tilbagebetales. Og så kommer der også lavkonjunktur før eller siden, og der skal vi have nogle penge at stå imod med, når det det kommer til os, siger Aksel Vilhelmsson Johannesen, den siddende socialdemokratiske lagmand.

Færøernes lagmand: Vi må lægge til side til dårlige tider

I dag er det danske bloktilskud til Færøerne på omkring 600 millioner kroner om året. Det svarer til cirka 1000 kroner om måneden for hver af de 51.000 færinger.

- Vi står først og fremmest for, at vi skal have en helt selvbærende økonomi uden det danske bloktilskud. Så vores udfordring er altid, at vi skal skabe et overskud på vores finanslov og sætte pengene af, så vi er klar til at reducere det danske bloktilskud, så vi kan få en helt selvbærende økonomi, siger lederen af partiet Republikanerne, Høgni Hoydal.

Et tæt opgør

Kampen om flertallet i det færøske lagting er tæt. I den seneste valgperiode har det socialdemokratisk ledede landsstyre siddet på et flertal på 17 mandater mod oppositionens 16.

Så der skal bare flyttes et enkelt mandat, før flertallet er væk. Ifølge den seneste Gallupmåling står det siddende landsstyre kun til at få 15 mandater, mens oppositionen står til 18.

Der forventes et valgresultat omkring midnat dansk tid.