Udland

Nødråb om folkedrab i brandhærgede Amazonas

Areões-stammens land i Amazonas ser nu således ud efter de påsatte brande. Billedet er netop blevet offentliggjort af de brasilianske myndigheder. Handout / Ibama

De påsatte brande i Amazonas er ikke kun en miljøkatastrofe. Indianernes reservater brænder også. I et af dem er en skov lidt mindre end Fyn væk.

Da de to halvnøgne mænd opdagede fotografen mellem træerne, tog de bue og pil på nakken og spurtede ind i regnskoven.

Det er farligt, fordi vores huse er af strå

Carlos Wa'râiró, høvding

Mændene var fra Awá-stammen, der er et af de sidste folkeslag i verden, som stadig ikke har kontakt med omverdenen.

Mødet mellem fotograf og indianere fandt sted tidligere på året, og billederne blev brugt som bevis for, at der stadig findes levende Awá-indianere, da de blev vist på brasiliansk tv 21. juli.

En måned senere kan beviset ikke bruges til noget.

Ifølge organisationen Survival International, der varetager oprindelige folks interesser, er skoven, hvor billederne blev taget, enten brændt eller meget tæt på at blive flammernes bytte.

Og Awá-stammens skov er ikke et enestående eksempel.

29. august 2019 er der i alt registreret 3553 brande i de 148 reservater, hvor størstedelen af Brasiliens oprindelige befolkning bor. Det oplyser landets rumagentur, INPE, ifølge nyhedsbureauet AP.

En af de to Awá-indianere i regnskoven.

Mange af brandene er påsatte, og ifølge Survival International kan det være livsfarligt at forsøge at standse de mennesker, der ønsker at brænde skoven ned og opdyrke jorden i stedet.

- Lokale folk oplyser, at de skovhuggere, der har påsat brandene, er svært bevæbnede og forhindrer brandfolk i at komme ind i området, skriver organisationen på sin hjemmeside.

En lastbil med tømmer i et af de afsvedne områder i Amazonas 24. august 2019.

Den tidligere regnskov i Porto Velho i den brasilianske stat Rondonia 23. august 2019. Højre side af vejen er brændt.

De omfattende brande i Sydamerika set fra rummet. Der er anvendt kunstige farver, og billedet dækker perioden fra 15. til 22. august.

En af de indianerstammer, som nu har mistet deres hjem, er Xavante-stammen, der tæller 1500 mennesker. Ifølge den brasilianske tv-station Globo1 er stammens reservat på 2190 kvadratkilometer så godt som ødelagt - det svarer til et skovområde lidt mindre end Fyn.

Disse brande er ikke kun en miljøkatastrofe, de er også et potentielt folkemord

Stephen Corry, direktør i Survival International

Ifølge tv-stationen er brasiliansk politi rykket ind i området, men uden at anholde nogen, der kunne stilles til ansvar for ødelæggelserne.

Hoste, opkast og diarré

Brandene i Xavante-stammens område har ifølge Globo1 raset siden 11. maj, og alene i august er der registreret 124 styk.

Carlos Wa'râiró, der er høvding i en af Xavante-stammens landsbyer, fortæller til Globo1, at hans folk er begyndt at blive syge på grund af røgen fra den brændende regnskov.

- Vi ved ikke, hvem der antændte ilden. Det er farligt, fordi vores huse er af strå, siger han til tv-stationen.

Afsvedet skov nær Porto Velho i den brasilianske stat Rondonia 24. august.

En slange har mistet livet i flammerne i Amazonjunglen i den brasilianske stat Rondonia.

Brændt regnskov i Amazonas-bassinet. Billedet er taget af Greenpeace 23. august 2019.

Carlos Wa'râiró har også talt med avisen Onoroeste. Her fortæller han, at folkene i hans landsby lider af hoste, diarré og opkastninger, og at han er meget bekymret.

De brasilianske myndigheder i Xavante-distriktet bekræfter over for Globo1, at der er en kraftig vækst i antallet af lungesygdomme blandt de indfødte.

Vi kan endnu have de værste brande i vente

Tasso Azevedo, miljøorganisationen Mapbiomas

Et potentielt folkemord

Hvor mange indfødte, der præcist er berørt af brandene, er ikke gjort op, men ifølge Stephen Corry, der er direktør i Survival International, er skovbrandene på nippet til at være en forbrydelse mod menneskeheden.

- Disse brande er ikke kun en miljøkatastrofe, de er også et potentielt folkemord, siger han til organisationens hjemmeside.

Han beskylder Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, for at være medansvarlig for skovens ødelæggelse.

- Ved at opmuntre de mennesker, som startede brandene, underskriver præsident Bolsonaro en dødsdom for de ukontaktede stammer, som må se deres hjem gå op i flammer. Hvis skoven ødelægges, vil de ikke overleve, siger han.

Og skoven brænder stadig.

Røgen fra de mange brande kan tydeligt ses fra den internationale rumstation ISS. Billedet her er fra 24. august.

Brændende regnskov 27. august 2019. Billedet er fra den brasilianske stat Para.

Resterne af regnskoven i den brasilianske stat Rondonia.

August 2019 er den måned i Brasiliens historie, hvor der er registreret flest brande i delstaten Amazonas, oplyser Brasiliens rumagentur INPE til Globo1.

Rumagenturet har registreret 6145 brande i delstaten siden 1. august, hvilket er lidt mere end den hidtidige rekord fra 2005, hvor der var 5981 brande i august.

Ifølge tv-stationen er årsagen formentlig, at arbejdet med at konvertere regnskoven til landbrugsland for alvor er gået i gang i delstaten.

Det værste kan være i vente

Og der er risiko for, at de indfødte i regnskoven ikke har set det værste endnu.

Tasso Azevedo, der står i spidsen for organisationen Mapbiomas, som overvåger træfældning i Amazonas, har skrevet et længere debatindlæg i avisen O Globo. Indlægget bærer overskriften:

- Vi kan endnu have de værste brande i vente.

Ild mellem træerne i Amazonas 23. august 2019.

Et afsvedet område i den brasilianske stat Para.

På dette sted ved Porto Velho i den brasilianske stat Rondonia var der ind til for nylig frodig regnskov. Billedet er fra 23. august 2019.

Ifølge Tasso Azevedo raser en stor del af brandene nemlig i træer, som blev fældet i maj og juni, og som har ligget til tørre i solen. De illegale skovhuggere fælder nemlig træerne et godt stykke tid, inden de brænder dem, så ilden har lettere ved at få fat.

Og Tasso Azevedo skriver, at mængden af træer, som blev fældet i juli og august er langt større, end mængden af træ der blev fældet i Amazonas i maj og juni.

En slange har mistet sit paradis. (23. august 2019.)