Udland

Forholdet mellem Trump og Fox News slår revner

Præsidenten er blandt andet utilfreds med, at hans politiske modstandere får for meget taletid.

Mens USA's præsident Trump har travlt med at udråbe hovedparten af de amerikanske medier som "fake news", er Trump og tv-stationen Fox News kendt for at have et godt øje til hinanden.

Vi må kigge os om efter et nyt medie

Præsident Trump på Twitter

Den seneste tid har forholdet mellem Trump og Fox dog knirket lidt, og nu tyder meget på, at præsidenten har fået nok af sit foretrukne talerør.

Han føler sig svigtet af sin tidligere så tro væbner.

Onsdag skrev Trump således på Twitter, at tv-stationen ”ikke længere arbejder for os”.

- Vi må kigge os om efter et nyt medie, fortsatte Trump i sit tweet.

Ny bejler står klar

En mulighed for Trump kunne være den noget mindre, men mindst ligeså konservative, tv-station OANN. One America News Network har åbent erklæret sig som støtter af den amerikanske præsident og hans politik.

OANN’s direktør, Robert Herring, var da heller ikke sen til onsdag aften at svare på Trumps åbne invitation.

- Du kan altid skifte til OANN, hvis du vil have ægte og troværdige nyheder, svarede Herring på Trumps tweet.

Donald Trumps seneste udfald mod Fox News kom kort tid efter, at tv-stationen havde interviewet en talsperson for Demokraterne Det hjalp tydeligvis ikke på præsident Trumps humør, at Fox News umiddelbart efter gav taletid til en repræsentant for Det Hvide Hus.

Skærpet retorik

Præsidenten har det seneste års tid skærpet retorikken over for Fox News - som oftest når tv-stationen har interviewet kandidater eller politiske kommentatorer fra Demokraternes fløj.

Lyn-analyse

Det er ikke Fox News, der har ændret sig. Opskriften er den samme, som den har været i årevis: Stærk pro-republikansk propaganda i en række meget populære meningsdanner-shows morgen og aften, hvor Trump bliver behandlet som nærmest ufejlbar. Og så en let højredrejet, men mere almindelig nyhedsdækning resten af døgnet. Det, som sker her, er, at Trump er sur over, at hele fladen ikke har samme tone som hos Trump-elskende Sean Hannity og Fox & Friends. At der er kritiske stemmer og seriøse journalister på en tv-kanal som Fox News, er ifølge præsidenten illoyalt og uacceptabelt.

Fox News offentliggjorde for nylig en meningsmåling, der viser Trumps chancer mod de fire demokratiske frontløbere ved det kommende præsidentvalg i 2020.

Her står Trump til at tabe valget over for både Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders og Kamala Harris, hvilket fik præsidenten til at lange ud efter mediet.

- Fox har ændret sig... Der sker noget hos Fox. Jeg siger det lige nu. Og jeg er ikke tilfreds med det, sagde Trump.

- Vi skal ikke arbejde for dig

Talspersoner for Fox News har det seneste års tid afvist at kommentere på Trumps tiltagende spydige kommentarer og har heller ikke kommenteret på præsidentens seneste tweet.

Selvom tv-stationen officielt har afvist at kommentere Trumps utilfredshed, har Brit Hume, der er politisk analytiker hos Fox News, tweetet, at Fox News ikke er sat i verden for at arbejde for Trumps administration.

Tv-stationens mest populære og fremtrædende værter – som eksempelvis Sean Hannity – er stadig i kridthuset hos Trump, mens nyhedsværter som Shep Smith, Bill Hemmer og Sandra Smith har fået kritik af Donald Trump.

Fox-vært på scenen med Trump

Netop Sean Hannity og Trumps nære relation har tidligere været i fokus. I november inviterede præsidenten Sean Hannity op på scenen under et vælgermøde i Cape Girardeau i Missouri.

Kun 12 timer før vælgermødet havde Sean Hannity ellers afvist, at han ikke ville tale Donald Trump og Republikanernes sag forud for midtvejsvalget i USA.

Ikke desto mindre stod Fox-værten senere samme dag side om side med præsident Trump på scenen i Missouri og roste Trumps arbejde i Det Hvide Hus. En anden Fox-vært Jeanine Pirro kom også på scenen i Missouri.

Episoden fik medier, meningsdannere og menigmand til at kritisere Sean Hannity og Fox News’ rolle og relation til Trump.

Hannitys konspirationsteorier

CNN kaldte det ”en af de mest tydelige demonstrationer af den nære forbindelse mellem tv-selskabet og Trumps Hvide Hus”.

Dagen efter kommenterede Fox News selv episoden og sagde, at de ikke ville tolerere, at deres ansatte deltog aktivt i at føre kampagner.

- Vi har et ekstraordinært hold af journalister, der dækker valget, og vi er meget stolte af deres indsats. Det her var en uheldig distraktion, og der er taget hånd om det, sagde en talsmand for Fox News.

Sean Hannity har i sit virke som tv-vært tidligere fremsat adskillige konspirationsteorier om Demokraterne. Han har blandt andet sået tvivl om Barack Obamas fødested og promoverede under valgkampen i 2016 udokumenterede historier om Hillary Clintons skrantende helbred.