Udland

Puerto Rico erklærer undtagelsestilstand og gør klar til storm

Den tropiske storm Dorian kan nå at komme op på orkanstyrke, før den muligvis rammer Puerto Rico onsdag.

En tropisk storm ved navn Dorian har tirsdag retning mod Puerto Rico og Den Dominikanske Republik. Stormen ventes at være tæt på orkanstyrke, når den nærmer sig øerne onsdag.

Udenrigsministeriets Borgerservice har udsendt rejsevarsel for Puerto Rico og de amerikanske Jomfruøer i forbindelse med uvejret. Danskere i området opfordres til at holde sig orienterede og følge myndighedernes anvisninger.

Puerto Ricos guvernør, Wanda Vazquez, har erklæret undtagelsestilstand i det selvstyrende territorium under USA, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I september 2017 blev Puerto Rico ramt af orkanerne Irma og Maria, der kostede over 3000 mennesker livet, og øen har lige siden kæmpet for at komme tilbage på benene.

Ifølge guvernør Wanda Vazquez vil der være omkring 360 tilflugtssteder i form af centre til rådighed på tværs af øen.

- Vi er bedre forberedt, end da Maria ramte vores ø, siger Vazquez på tv tirsdag.

Kan føre til oversvømmelser

Med Dorian følger store mængder nedbør, og der er risiko for stormflod og oversvømmelser i de ramte områder.

- Den tropiske storm lever af det varme vand omkring Puerto Rico. Her er havtemperaturen i øjeblikket 29 grader i området, hvor den huserer. Det betyder, at store mængder varme og fugt stiger til vejrs og bliver omsat til kraftige byger omkring lavtrykkets centrum, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Befinder sig 130 kilometer vest for østat

Justitsminister Wanda Vazquez overtog guvernørposten i begyndelsen af august, efter at guvernør Ricardo Rosselló måtte trække sig.

Det skete efter en lækage af onlinebeskeder, der viste, at guvernøren og hans rådgivere diskriminerede kvinder og gjorde grin med vælgere, herunder ofre for orkanen Maria.

Dorian passerede hen over Barbados tirsdag. Efter Puerto Rico forventes den at ramme øen Hispaniola, hvor landene Den Dominikanske Republik og Haiti ligger.

Myndighederne i Den Dominikanske Republik har udpeget 3000 bygninger, der i værste fald vil kunne give ly til op til 800.000 personer.

- I det kommende døgn kan Dorian miste lidt af pusten, da dele af lavtrykket kommer ind over land. Men når uvejret igen bevæger sig ud over det varme havvand i Atlanterhavet, møder det temperaturer på omkring 30 grader, og derfor venter man, at Dorian om to dage er en regulær orkan, forklarer Thomas Mørk.

Flere modeller forudsiger, at Dorian vokser i størrelse, når den nærmer sig det sydøstlige USA sidst på weekenden og i begyndelsen af næste uge. Florida kan være i uvejrets bane.