Udland

Corbyn vil have møde med dronningen om Boris Johnsons plan

Hvis parlamentet sendes hjem, kan det få svært ved at forhindre et Brexit uden en aftale med EU.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, ønsker at få det britiske parlament suspenderet frem mod den afgørende Brexit-dato 31. oktober.

Det fremgår af et brev, som Boris Johnson ifølge flere britiske medier har rundsendt til medlemmer af parlamentet.

I brevet skriver premierministeren, at han onsdag har anmodet dronning Elizabeth om, at parlamentet suspenderes fra først i september til 14. oktober.

En anmodning som dronningen godkendte onsdag eftermiddag.

Hvis parlamentet suspenderes, vil det blive vanskeligt for britiske parlamentarikere at vedtage love, der kan forhindre Boris Johnsons planer om at forlade EU uden en aftale, skriver BBC.

Boris Johnson afviser imidlertid, at han forsøger at køre parlamentet ud på et sidespor i brexit-processen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kontroversielt træk

At parlamentet for en kortere periode lukkes ned, sker normalt i Storbritannien en gang om året i april eller maj.

I den periode bliver der ifølge BBC ikke behandlet lovgivning, og lovgivning, som ikke er vedtaget inden suspenderingen, overgår ikke automatisk til den nye periode.

Men det bliver anset for at være et kontroversielt træk.

Formanden for det store oppositionsparti Labour, Jeremy Corbyn, langer da også kraftigt ud efter Johnson. "En trussel" mod det britiske demokrati, lyder det.

- Jeg er rystet over Johnson-regeringens hæmningsløshed. Regeringen taler om suverænitet, men søger at suspendere parlamentet for at undgå granskning af sine planer om et uforsvarligt Brexit, siger Corbyn.

Har kontaktet dronningen

Corbyn har ifølge partikilder efterfølgende selv sendt et brev til dronning Elizabeth og givet udtryk for dyb bekymring over Johnsons linje.

Corbyn har også anmodet om et møde med dronningen, siger partikilder til Reuters

Der har tidligere været spekulationer om, at Boris Johnson ville benytte muligheden for at suspendere parlamentet op til Brexit-datoen 31. oktober.

Sætter demokratiet ud af kraft

Kritikere mener, at det reelt vil sætte demokratiet ud af kraft og berøve de britiske parlamentsmedlemmer deres demokratiske rolle i Brexit-processen.

Fortalere for at suspendere parlamentet argumenterer for, at det vil sikre, at den britiske befolknings ønske fra folkeafstemningen om at forlade EU honoreres.

Britiske parlamentarikere har tidligere stemt for, at Storbritannien ikke må forlade unionen uden en skilsmisseaftale.

Også de liberale demokrater, som ønsker at forblive i EU, har skrevet til dronningen og udtrykt bekymring over situationen.