Udland

Britisk dronning godkender suspendering af parlament

Suspenderingen vil gøre det sværere for parlamentet at stoppe et hårdt Brexit, lyder kritikken. Oppositionen har sendt protest til dronningen.

Den britiske dronning Elizabeth II godkender regeringens anmodning om at suspendere parlamentet under Brexit-krisen.

Det skriver flere britiske medier onsdag eftermiddag.

Suspenderingen betyder ifølge kritikere, at det nu bliver vanskeligere for de britiske parlamentarikere at vedtage love, der kan forhindre et hårdt Brexit, fordi de får kortere tid til at debattere i parlamentet.

Ifølge Sky News har den britiske dronning godkendt, at parlamentet bliver opløst på en dato mellem 9. og 12. september og frem til 14. oktober. Den dag åbner dronningen den nye parlamentssamling med 'Queen's Speech', der opridser planerne for den kommende periode (svarende til statsministerens åbningstale herhjemme, red.).

Premierminister Boris Johnson har gjort det klart, at Storbritannien vil forlade EU 31. oktober, uanset om man har indgået en aftale med EU eller ej.

Udsættelsen er blevet mødt med raseri af parlamentarikere, der ønsker at forhindre en britisk udtræden af EU uden en aftale, et såkaldt hårdt Brexit.

Nedenfor den officielle meddelelse fra Dronning Elisabeth II, videresendt på Twitter af BBC's politiske korrespondent Vicki Young:

Oppositionen skriver til dronningen

En række oppositionspolitikere har forsøgt at forhindre suspenderingen.

Parlamentets kalender

3. september samles parlamentet igen efter sommerferien

10. september vil premierministeren tilsyneladende suspendere parlamentet.

14. oktober samles parlamentet så igen til 'Queens Seeech' og begynder sit arbejdde.

17. oktober samles EUs ledere for sidste gang inden den endelige Brexitdato. Det er sidste chance for at godkende en aftale.

31. oktober er datoen, hvor Boris Johnson ønsker Storbritannien ud af EU, uanset om der er indgået en aftale eller ej.

Det betyder , at parlamentet vil være samlet fem dage i september og 11 dage i oktober (heraf kun tre mødedage før EU-topmødet).

Labours leder, Jeremy Corbyn, lederen af De Liberale, Jo Swinson, og flere andre har hver for sig skrevet til dronningen og bedt om et møde, så de kan få lejlighed til at forklare hende konsekvenserne af at suspendere parlamentet ud fra deres synspunkt.

Lyn-analyse

Labourlederen Jeremy Corbyn har henvendt sig til dronningen og sagt, at han gerne vil have et møde med hende. Det kan han uden tvivl få, men han kan ikke få noget lavet om. For der er ikke nogen slinger i valsen, rent konstitutionelt.

For det første er der præcedens for, at man kan lave en suspendering. Det sker ikke så tit, men det er sket.

For det andet er der selvfølgelig en helt fast regel om, at dronningen skal rette sig efter, hvad regeringen siger til hende. 

Så der er ikke ret meget på det formelle plan, som oppositionen kan gøre for at standse det her.

- Boris Johnsons forsøg på at få parlamentet suspenderet med det formål at undgå kritiske øjne på sine planer for et hensynsløst hårdt Brexit er en skandale og en trussel mod vores demokrati. Labour vil samarbejde med alle dele af parlamentet for at holde regeringen ansvarlig og forhindre et katastrofalt hårdt Brexit, siger Jeremy Corbyn.

Den britiske dronning har - ligesom den danske - ingen reel politisk magt og har ikke haft anden mulighed end at lytte til de anbefalinger, der kommer fra regeringen:

- Det ville være helt ude i hampen at forestille sig, at hun greb ind reelt politisk i det moderne demokrati. Det er ikke sket i mindst 100 år, siger Ole Helmersen, der er lektor ved Copenhagen Business School (CBS).

Johnson afviser kritik

Boris Johnson afviser, at formålet med suspenderingen skulle være at gøre det umuligt for parlamentet at stoppe et hårdt Brexit.

I stedet forklarer han, at han ønsker at få mere tid til at forberede lovgivningsarbejdet.

- Der bliver rigelig tid for parlamentsmedlemmerne til at diskutere EU, Brexit og alle mulige andre emner. Rigeligt tid, siger Boris Johnson til Sky News.