Amerikansk medicinalfirma får gigantisk bøde efter opioid-epidemi

En dommer idømte mandag medicinalfirmaet Johnson & Johnson en kæmpebøde på 572 millioner dollar.

Det store amerikanske medicinalfirma Johnson & Johnson kørte en "falsk og farlig" kampagne, der forårsagede afhængighed og død.

Det har en dommer i den amerikanske delstat Oklahoma afgjort i den første dom af sin art mod medicinalindustrien.

Det sker som følge af den omfattende opioid-epidemi, der har ramt USA og vurderes at tage livet af 130 amerikanere dagligt.

Dommeren gav Johnson & Johnson en kæmpebøde på 572 millioner dollar, eller hvad der svarer til mere end 3,8 milliarder danske kroner, for at have nedtonet risikoen for afhængighed ved brug af de smertestillende lægemidler som eksempelvis tramadol og dolol, der også anvendes i Danmark.

- I dag er en stor dag for staten Oklahoma, nationen og alle, der har mistet en elsket til en opioid-overdosis, sagde statsadvokat Mike Hunter efter dommen ifølge the Guardian.

Derudover skal firmaet betale et endnu ukendt beløb til delstaten for at kompensere den for arbejdet med at forebygge og behandle stofafhængighed over de næste 20 år.

Stort slag mod medicinalindustrien

Sagen i Oklahoma er bare én af over 2000 sager, som lokalsamfund over hele USA har anlagt mod producenter og distributører af de vanedannende opioider, der har kostet over 400.000 amerikanere deres liv de seneste to årtier.

Og mandagens dom er et slag mod de medicinalfirmaer, der som Johnson & Johnson forsøger at placere skylden hos de læger, som har udskrevet medicinen, og de mennesker, som har taget den.

I 2017 døde over 70.200 amerikanere af en overdosis, hvoraf to ud af tre blev forårsaget af opioider - enten receptpligtige eller ulovlige. Det vurderer de amerikanske myndigheder.

Medicinalfirma anker dom

Johnson & Johnson har oplyst, at firmaet agter at appellere dommen.

- Vi sympatiserer med dem, der lider under et stofmisbrug. Men Johnson & Johnson forårsagede ikke opioid-epidemien her i Oklahoma eller noget andet sted i landet, sagde en af firmaets advokater ifølge the Guardian.

Ifølge en af firmaets advokater, forårsagede Johnson & Johnson ikke opioid-epidemien i Oklahoma eller noget andet sted i landet.

I perioden mellem 2015 og 2018 blev der skrevet 18 millioner recepter på et opioid i Oklahoma, som har 3,9 millioner indbyggere, skriver New York Times.

Siden 2000 er mindst 6000 mennesker døde i Oklahoma, mens mange flere er blevet afhængige eller vokser op i hjem præget af stofafhængighed.