Udland

Mens Trump skændes med Kina, er han tæt på kæmpe milliardaftale med Japan

Shinzo Abe, til venstre, og Donald Trump, forklarer pressen ved G7-topmødet i Biarritz om aftalen. Nicholas Kamm / Ritzau Scanpix

Aftalen vil give USA mulighed for at sælge produkter til Japan for 47 milliarder kroner, lyder det fra den amerikanske delegation.

Samtidig med at USA's præsident, Donald Trump, er involveret i en handelskrig med Kina, er han nu tæt på at indgå en bilateral handelsaftale med Japan.

En aftale, som ifølge Donald Trump blandt andet omfatter landbrugsprodukter og digitale produkter.

- Vi er enige om alle punkter. Nu er vi ved at skrive det ned, og så underskriver vi det ved en formel ceremoni, sagde Donald Trump til pressefolk under et møde med Japans premierminister, Shinzo Abe, ifølge The Hill.

Trumps møde med den japanske premierminister foregik under G7-topmødet i Biarritz i Frankrig.

Ifølge Robert Lighthizer, en repræsentant for den amerikanske handelsdelegation, vil aftalen give USA adgang til markeder, hvortil der kan sælges produkter for syv milliarder dollar (47,17 milliarder kroner).

Lighthizer kalder aftalen "rigtig gode nyheder" for amerikanske landmænd og gårdejere.

Ventes underskrevet i september

Ifølge Shinzo Abe har Japan et behov for import af korn, fordi japanerne har problemer med kornpest i landbruget. Den japanske premierminister siger, at de to lande er enige om "de grundlæggende principper", men at noget af det specifikke aftalestof stadig skal forhandles færdig.

- Men vi vil gerne sørge for, at vores hold øger tempoet på det arbejde, der er tilbage, så vi kan nå et mål om at underskrive aftalen i forbindelse med FN's generalforsamling i september, sagde Abe til pressefolkene.

De to lande har været i forhandlinger om en bilateral handelsaftale i flere måneder. Trump-regeringen har prøvet at få adgang til det japanske landbrugsmarked, og Donald Trump har ved flere lejligheder truet med at indføre toldafgifter på japanske biler, hvis ikke man kunne nå frem til en aftale.

Skærpede handelskrig mod Kina

Nyheden om aftalen med Japan kommer blot to dage efter, USA skærpede handelskrigen mod Kina yderligere.

Trump varslede fredag en forhøjelse af både eksisterende toldsatser og indførelse af ny told på kinesiske varer.

Reaktionen fra USA kom straks, efter Kina - også i fredags - annoncerede straftold på amerikanske varer, heriblandt soja, biler og olie, til en værdi af 75 milliarder dollar. Det var kinesernes modsvar på tidligere indført told fra amerikansk side.

Desuden har Donald Trump bedt alle amerikanske firmaer, der opererer i Kina, om at trække sig ud af landet. Han har truet med at bruge en sjældent brugt lov fra 1977, der giver præsidenten ret til at regulere international handel i tider, hvor der er erklæret national nødretstilstand, hvis ikke det sker frivilligt.