Udland

Leonardo DiCaprios fond donerer millioner til Amazonas

G7-landene lover at hjælpe Brasilien med at slukke brandene.

Skuespilleren Leonardo DiCaprio donerer millioner til brandslukningsarbejdet i Amazonas.

Det oplyser han på Twitter.

Pengene kommer fra DiCaprios nye fond Earth Alliance. Fonden skal hjælpe naturen over hele verden.

- Earth Alliance har lavet en nødfond for Amazonas med fem millioner dollar. Fonden skal fokusere på at give ressourcer til den oprindelige befolkning og andre samarbejdspartnere, der arbejder for at beskytte den biologiske mangfoldighed i Amazonas mod brandene, skriver Earth Alliance i et tweet.

Fonden er en sammenslutning af flere organisationer, herunder Leonardo DiCaprios egen fond, the Leonardo DiCaprio Foundation, der siden 1998 har støttet forskellige projekter med over 100 millioner dollar.

- I dag markerer det næste skridt i evolutionen af LDF (Leonardo DiCaprio Foundation, red.), sagde DiCaprio, da Earth Alliance blev stiftet 2. juli.

En af de første

De seneste dage har flere personer i internettets folkedyb sammenlignet brandene i Amazonas med branden, der tidligere i år raserede den franske katedral Notre Dame.

I det sidste tilfælde stod milliardærerne i kø for at donere penge til genopbygningen.

Det har ikke været tilfældet med brandslukningsarbejdet i Amazonas, hvor Leonardo DiCaprio er den første højtprofilerede rigmand, der yder økonomisk støtte.

73.000 skovbrande

Antallet af skovbrande i Brasilien er rekordhøjt. Hele 73.000 skovbrande er blevet registreret i årets første otte måneder. Det er det største antal skovbrande siden 2013. I hele 2018 blev der registreret under 40.000 brande, viser tal baseret på satellitovervågning i Det Nationale Institut for Rumforskning (INPE). Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, afviser de data, der kommer fra organisationen.

De mange brande har fået kritikken til at hagle ned over Jair Bolsonaro.

Han vil udvikle Amazonas, der er hjem for omkring 20 millioner brasilianere, og det kræver – ifølge præsidenten – at dele af Amazonas bliver ryddet. Brandene er ofte påsat af personer, der har brug for jord til landbrug.

I nogle tilfælde drejer det sig om folk, der vil drive ulovlig minedrift.

- Det, som vi er vidner til, er tiltagende afskovning, har Ricardo Mello fra Verdensnaturfonden WWF's Amazon Program sagt tidligere.

Sætter militæret ind mod brande

Flere lande har gennem de seneste uger lagt afstand til Bolsonaro.

Deriblandt flere europæiske lande, der har truet med at indføre begrænsninger for importen af brasilianske bøffer.

- Det haster med at få kigget på et forbud, sagde den finske finansminister Mika Lintilã på et møde i EU tidligere på ugen.

Også Irland og Frankrig vil forsøge at blokere en ikke færdiggjort handelsaftale mellem EU og en række sydamerikanske lande.

Presset har derfor været massivt på Jair Bolsonaro, og lørdag aften gav han tilladelse til, at militæret bliver sat ind i brandslukningsarbejdet.

Derfor har det brasilianske flyvåben søndag sendt to C-130 Hercules i luften, der kastede tusindevis af liter vand ud over brandene i delstaten Rondonia. Omkring 44.000 soldater er udkommanderet for at bekæmpe brandene.