Udland

Hongkongs politi affyrer for første gang skud mod demonstranter

Det er 12. weekend i træk med store demonstrationer i Hongkong.

Politistyrker brugte søndag for første gang vandkanoner mod en større gruppe demonstranter i Hongkong. Det skriver Sky News.

Flere betjente trak desuden deres våben, og mindst én betjent har affyret skud, oplyser en politikommissær på et pressemøde. Det er første gang, det er sket under den seneste tids demonstrationer i Hongkong.

Det er anden dag i træk, at der sammenstød i den uroramte by.

Lørdag brugte politiet tåregas og knipler mod demonstranter, der svarede igen ved at kaste med sten, flasker og bambusrør. Gadekampene brød ud i et arbejderkvarter efter flere dages ulmende uro.

Angriber avancerede kameraer

En gruppe demonstranter gik til angreb på flere lygtepæle med overvågningskameraer. Demonstranterne er bekymrede for, at kinesiske myndigheder bruger de avancerede kameraer til ansigtsgenkendelse.

Mange indbyggere i Hongkong er blevet mere fjendtligt indstillet over for politiet under den langvarige uro.

Politiet er i mange tilfælde blevet beskyldt for at have været unødvendigt brutale over for demonstranterne.

Under lørdagens demonstrationer var det øjensynligt radikale unge demonstranter, der er kendt som "de tapre", der udløste de voldelige sammenstød med provokationer.

- Jeg har aldrig set Hongkong i en situation som denne, siger den 65-årige Dee Cheung til AFP.

Han støtter de unge i deres opgør.

- De er gået på gaden, fordi de tænker på deres fremtid. De gør dette for Hongkongs skyld, siger han.

12. weekend i træk med optøjer

Demonstrationerne i Hongkong startede som en protest mod et lovforslag, der gjorde det muligt at udlevere anholdte i Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Siden har demonstrationerne udviklet sig til en mere generel modstand mod kinesisk indflydelse - med krav om, at Hongkongs leder Carrie Lam træder tilbage.

Det er 12. weekend i træk med store demonstrationer i Hongkong.

Hongkong har tidligere været en britisk koloni. Den blev i 1997 ført tilbage til Kina som en særskilt administrativ region med udstrakt selvstyre. Det indebærer blandt andet, at Hongkong har demokratiske valg og sit eget retssystem.

Ifølge aftalen med Kina har Hongkong ret til at bevare sit særskilte - og udpræget demokratiske - system i 50 år frem til 2047.