Udland

Nu er den første mission på plads i kamp mod skovbrande

700 soldater og to militærfly deltager i første mission i Amazonas, hvor hundredvis af nye brande er brudt ud.

Brasilien har 44.000 soldater og adskillige militærfly placeret i den nordlige Amazonas-region, hvorfra de kan indsættes og hjælpe med at bekæmpe de omfattende skovbrande.

Det meddeler landets forsvarschef, Raul Botelho, lørdag på en pressebriefing.

Militærets første mission bliver en indsættelse på 700 mand i området omkring Porto Velho, der er hovedstad i delstaten Rodenia. Det siger forsvarsminister Fernando Azevedo ifølge nyhedsbureauet AP.

Han tilføjer, at militæret vil bruge to Hercules-fly, der hver kan kaste op mod 12.000 liter vand på skovbrandene.

Flere indbyggere i Porto Velho fortæller, at røgen fra skovbrandene ligger hen over byen.

- Jeg er meget bekymret for miljøet og sundheden, siger Delmare Conceicao Silva, der bor i byen.

- Jeg har en datter med luftvejsproblemer, og hun lider mere på grund af brandene, tilføjer hun.

Massivt pres

Forsvarschefen oplyste også, at der vil blive sendt mænd fra hovedstaden Brasilia til Porto Velho lørdag. Det er 30 brandmænd og 18 kommunikationsspecialister, der skal støtte den igangværende indsats.

Præsident Jair Bolsonaro har efter massivt pres givet tilladelse til, at militæret sættes ind for at hjælpe med at bekæmpe det rekordhøje antal brande, der æder løs af verdens største regnskov.

Men de enkelte delstater skal anmode om hjælp, inden soldaterne kan indsættes for at hjælpe de brandfolk, der er på stedet.

Samtidig viser nye data fra det brasilianske rumforskningsinstitut INPE lørdag, at hundredvis af nye brande er opstået i Amazonas, skriver nyhedsbureauet AFP. Alene mellem torsdag og fredag er omkring 1663 brande blusset op i regnskoven.

1663 brande

I 2019 er der allerede registreret knap 73.000 skovbrande, mens der i hele 2018 blev registreret 40.000 skovbrande.

Både USA's præsident, Donald Trump, og den britiske premierminister, Boris Johnson, har tilbudt Brasilien hjælp med at bekæmpe de tusinder af brande.

USA yder dog ikke konkret assistance på trods af Trumps brede tilbud om hjælp, siger Brasiliens forsvarsminister, Fernando Azevedo.

Macron: En international krise

Frankrigs præsident Emmanuel Macron kalder brandene "en international krise", som G7-topmødet i denne weekend bør have på dagsorden.

- Vores hus brænder. Bogstaveligt talt. Regnskoven i Amazonas - lungerne, der producerer 20 procent af planetens ilt - brænder, skrev Macron på Twitter torsdag.

Både den britiske premierminister, Boris Johnson, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, støtter Frankrigs opfordring.

Derudover lagde Frankrig og Irland yderligere pres på Jair Bolsonaro fredag, da begge lande truede med at blokere en stor frihandelsaftale mellem EU og de sydamerikanske lande i organisationen Mercosur, hvis ikke Bolsonaro tager skridt til at beskytte Amazonas.