Udland

Bolsonaro sætter soldater ind i kampen mod en regnskov i flammer

Brasiliens præsident har fredag godkendt at indsætte hæren i Amazonas for at slukke brandene i regnskoven.

Soldater bliver lørdag sat ind i kampen mod de rekordmange skovbrande, der denne sommer raser i Amazonas-regnskoven i Brasilien.

Det sker efter et krisemøde i den brasilianske regering fredag aften. Det skriver AP.

- Det er vores pligt at beskytte skoven og sætte ind over for ulovlig skovrydning og andre kriminelle aktiviteter, der udsætter vores Amazonas-regnskov for fare, sagde Bolsonaro i en tale kort efter ifølge CNN.

Planen er, at soldaterne skal være der i en måned.

Røg over Amazonas-regnskoven i Brasilien efter omfattende skovbrande i 2019.

Planetens lunger fulde af røg

Jair Bolsonaro er under et stigende internationalt pres for at gribe ind.

Det sker, efter satellitdata fra Brasiliens Institut for Rumforskning i denne uge viste, at Amazonas har været ramt af et rekordhøjt antal brande i år.

I 2019 er der allerede registreret knap 73.000 skovbrande, mens der i hele 2018 blev registreret 40.000 skovbrande.

NASA's kort over aktive skovbrande i perioden 15.-22. august 2019.

Det fik torsdag aften Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, til at dele et billede af en regnskov i flammer på Twitter og kalde det for "en international krise", som G7-topmødet i denne weekend bør have som det første punkt på dagsorden.

- Vores hus brænder. Bogstaveligt talt. Regnskoven i Amazonas - lungerne, der producerer 20 procent af planetens ilt - brænder, skrev Macron på Twitter.

Både den britiske premierminister, Boris Johnson, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, støtter Frankrigs opfordring.

Derudover lagde Frankrig og Irland yderligere pres på Jair Bolsonaro fredag, da begge lande truede med at blokere en stor frihandelsaftale mellem EU og de sydamerikanske lande i organisationen Mercosur, hvis ikke Bolsonaro tager skridt til at beskytte Amazonas.

Beskylder ngo'er for skovbrande

Ingen ved endnu, hvordan skovbrandene er opstået.

Men onsdag gav Bolsonaro NGO'er skylden for at have startet skovbrandene i et forsøg på skabe en bølge af en international kritik af ham og Brasiliens regering.

- Vi tog penge fra NGO'erne. De føler sig nu økonomisk klemt på grund af manglen på finansiering, sagde han ifølge CNN.

- Så måske laver NGO-typerne de her kriminelle handlinger for at skabe negativ opmærksomhed mod mig og den brasilianske regering. Det er den krig, vi står over for.

Præsidenten mener, ngo'er sætter ild til Amazonas, fordi de er sure over, at regeringen har mindsket støtten.

Trump står klar med hjælp

USA's præsident, Donald Trump, skriver på Twitter, at USA er klar til at hjælpe Brasilien med at bekæmpe brandene i Amazonas.

- Jeg har netop talt med præsident Jair Bolsonaro. Jeg sagde til ham, at hvis USA kan hjælpe med brandene i Amazonas-regnskoven, så står vi klar til at assistere, skrev Trump.

En mand arbejder med at rydde et stykke skov i Amazonas-regnskoven.

Den højreorienterede brasilianske præsident har tidligere beskrevet beskyttelse af verdens største regnskov som en hindring for økonomisk udvikling.

I stedet for at beskytte Amazonas ønsker han mere minedrift og landbrug i området.

Brasiliens skove er afgørende for at begrænse udledningen af klimagasser i verden, da træerne optager CO2 og dermed er med til at bremse den globale opvarmning.