Trump aflyser besøg

Udenrigsministeriet bekræfter møde, men afviser snak om køb af Grønland

Ifølge amerikansk senator har han holdt møde med den danske ambassade i USA om et køb af Grønland.

Den danske ambassade i Washington i USA holdt i august 2018 møde med den amerikanske senator Tom Cotton.

Det oplyser Udenrigsministeriet til TV 2, efter to lokale amerikanske medier - Talkbusiness og Little Rock Public Radio i Arkansas - onsdag citerede Tom Cotton for at sige, at han ”for flere måneder siden mødtes med den danske ambassadør og foreslog, at de sælger Grønland til os".

Udenrigsministeriet oplyser, at Tom Cotton i august 2018 bad den danske ambassade om et møde om Nord Stream 2 og Rusland.

Nord Stream 2

Nord Stream 2 er en rørledning til gas, som det russiske selskab Gasprom planlægger i samarbejde med en række vestlige energiselskaber. Rørledningen skal gå fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen og vil passere gennem dansk farvand undervejs

- Ambassaden kan ikke udelukke, at spørgsmål om Arktis blev nævnt på det korte møde, men ambassaden indgik ikke i en drøftelse af amerikansk køb af Grønland, oplyser Udenrigsministeriet til TV 2.

Ifølge Tom Cotton var det ham, der foreslog ideen om at købe Grønland af Danmark til Donald Trump – et køb, der ifølge senatoren tydeligvis ”er den rette beslutning for vores land,” er han citeret for at sige.

Hvem er Tom Cotton?

Den 42-årige tidligere kaptajn i hæren er en mand på vej frem i Washington. Han har krigserfaring fra Afghanistan og Irak, og han er en af præsidentens faste støtter i USA's kongres.

Ifølge et portræt af ham i magasinet New Yorker har den stærkt konservative senator ganske meget indflydelse hos Donald Trump, og han får blandt andet pæne ord med på vejen af Donald Trumps tidligere chefstrateg Steve Bannon.

I nogle kredse kaldes han 'Trump-hviskeren', fordi han har en evne til at plante idéer hos præsidenten. Internetmediet The Intercept beskriver ham med følgende overskrift:

- I Trumps tidsalder er Tom Cotton muligvis USA's farligste senator.

Fra idé til aflysning af statsmøde i Danmark

Sagen om den amerikanske præsidents interesse i at købe Grønland begyndte fredag i sidste uge, da det amerikanske medie Wall Street Journal på baggrund af anonyme kilder skrev, at Donald Trump flere gange over for sine rådgivere havde luftet ideen om at købe Grønland.

Søndag kommenterede den amerikanske præsident for første gang historien og sagde, at det ikke var øverst på hans dagsorden.

Samme dag afviste statsminister Mette Frederiksen (S) interessen fra USA og kaldte ideen absurd. Natten til onsdag skrev den amerikanske præsident så, at han havde aflyst det planlagte statsbesøg i Danmark 2. og 3. september, fordi den danske statsminister ikke havde nogen interesse i at diskutere et salg af Grønland til USA.

Det afstedkom voldsomme reaktioner både i Danmark, USA og resten af verden.

Fra plænen foran Det Hvide Hus i Washington udtalte Donald Trump onsdag aften lokal tid, at han ikke brød sig om den kontante afvisning og brugen af ordet absurd fra den danske statsminister.