Udland

Ny rekord på vej - bliver verdens længste direkte flyrute

Qantas er et australsk flyselskab.  Daniel Munoz / Ritzau Scanpix

Flyselskab vil først teste kroppens reaktion på de lange flyvninger hos både passagerer og personale.

Direkte rutefly mellem den australske østkyst og London eller New York kan snart blive en realitet.

Det australske flyselskab Qantas har annonceret, at de vil lave tre testflyvninger, hvor 40 mennesker skal afprøve ruterne for at se, hvordan kroppen håndterer de 19 timer i luften i træk, som turene kræver. Det skriver CNN.

Qantas har tidligere offentliggjort sine planer om at flyve direkte mellem London, New York og tre forskellige australske byer – Sydney, Brisbane og Melbourne – i 2023. Flyene, som skal flyve på ruterne, er helt nye Boeing 787-9 Dreamliners.

Ifølge Bjørn Fehrm, som er luftfarts- og økonomisk analytiker hos Leeham News, henvender de direkte fly til og fra Australien sig især til forretningsfolk. Billetten kommer nemlig højst sandsynligt til at koste de rejsende mere, end hvis de skulle mellemlande.

Verdens længste flyvetur

Hvis Qantas’ planer bliver en realitet, vil den 19 timer lange rejse blive verdens længste direkte flyvetur. Ifølge Forbes er verdens længste i dag fløjet af Singapore Airlines mellem Singapore og New York. Den tur tager 18 timer og 30 minutter.

De ti længste direkte flyvninger, sorteret efter flyvetid, i 2019 er:

Flyruter

Vil teste påvirkning af helbred og psyke

Under testflyvningerne vil forskere undersøge, hvilken effekt den 19 timer lange flyvetur har på de rejsende.

Nogle af passagererne vil blive udstyret med overvågningsudstyr, der skal måle, hvordan deres sundhed, trivsel og indre ur bliver påvirket af flere faktorer. Det kan for eksempel være lys, mad og drikke, bevægelse, søvnmønstre og underholdning om bord på flyet.

Andre forskere vil fokusere på flyets personale, som vil få målt deres niveau af melatonin, som er et hormon, der dannes om aftenen og natten og fremmer søvn før, under og efter rejsen. Desuden vil forskerne også måle piloternes hjerneaktivitet under flyveturen.

- Vi vil finde ud af, hvordan man minimerer jetlag for kunderne, og hvordan man skaber et miljø, hvor de rejsende kan få en rolig og behagelig tur, siger Alan Joyce, som er administrerende direktør for Qantas.

Han tilføjer, at i forhold til flyets personale vil man gerne finde ud af, hvordan man bedst fremmer årvågenheden, når de er på arbejde, og hvordan man får mest ud af hviletiden under lange flyveture.

Hård kost for kroppen

Det er dog ikke kun jetlag, man som passager skal være opmærksom på, når man flyver langt. En 19 timers tur i et fly er nemlig hård kost for kroppen, forklarer flylæge Jørgen Hansen til TV 2.

Specielt hvis man har problemer med hjerte eller lunger, skal man være opmærksom på at forebygge de problemer, som det øgede tryk, man bliver udsat for i mange timer, kan skabe.

- Man skal huske at tage kompressionsstrømper på, og så kan man bede sin læge om noget blodfortyndende medicin, som man kan tage på forhånd, så man ikke får blodpropper. Hvis man har problemer med lungerne, så kan man bestille ilt på flyet, fordi trykket sætter lungerne under øget pres, siger Jørgen Hansen og tilføjer:

- Men hvis man er hjerte- eller lungesyg, skal man måske overveje om flyvning er det bedste for én.

Men også helt raske mennesker skal sørge for at røre sig for at undgå blodpropper under og efter flyveturen.

- Mit råd er at komme op og gå en lille gangtur mindst én gang i timen, så man får gang i blodcirkulationen, siger Jørgen Hansen.

Kommer ikke til at revolutionere flyindustrien

Selv om den 19 timer lange flyvetur vil sætte ny rekord som verdens længste flyvetur, vil det ifølge Bjørn Fehrm ikke være noget, der kommer til at revolutionere den måde, som vi kommer til at flyve på.

- På verdensplan har vi 20.000 flyveture om dagen, og der er kun ni fly, der flyver lange direkte flyvninger. Disse direkte flyvninger er kun en mulighed for en udvalgt gruppe mennesker, siger han og tilføjer:

- Det er et prestigeprojekt.