Udland

Macron slår Amazonas-alarm: - Vores hus brænder

Macron opfordrer G7 til at snakke om skovbrandene i Amazonas. Brasiliens præsident mener, at Frankrig bør blande sig udenom.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, opfordrede torsdag aften G7-landene til at finde en løsning på de rekordmange skovbrande, der i øjeblikket hærger den enorme regnskov Amazonas i Sydamerika.

- Vores hus brænder. Bogstaveligt talt. Regnskoven i Amazonas - lungerne, der producerer 20 procent af planetens ilt - brænder, skrev Macron på Twitter.

- Det er en international krise. Medlemmer af G7, lad os snakke om denne nødsituation som det første om to dage.

Tweetet er siden blevet delt igen og igen og trækker nu overskrifter verden rundt forud for G7-topmødet i weekenden.

Bolsonaro langer ud efter Macron

Opfordringen fra Macron falder dog ikke i god jord hos Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro.

Twitter skriver Bolsonaro, at Macrons forslag om, at G7-landene skal diskutere problemet uden deltagelse fra landene omkring Amazonas, fremkalder en kolonialist-mentalitet, der ikke hører hjemme i det 21. århundrede.

- Jeg er ked af at se, at Macron forsøger at score politiske point på en intern sag for Brasilien og andre lande ved Amazonas-regnskoven, skriver han blandt andet på Twitter.

Derudover beskylder han Macron for at bruge en sensationalistisk tone og falske fotos og skriver, at den slags gør intet for at løse problemet.

Amazonas er "planetens lunger"

Der er registreret omkring 73.000 skovbrande i Amazonas mellem januar og august. I hele 2018 blev der registreret under 40.000 brande, viser tal baseret på satellitovervågning i Det Nationale Institut for Rumforskning.

Omfanget af de voldsomme skovbrande kan følges på dette interaktive kort fra Global Forest Watch, der trækker data fra NASAs satellitter og opdateres hver 12. time.

Ingen ved, hvordan skovbrandene er opstået.

Onsdag gav Bolsonaro NGO'er skylden for at have startet skovbrandene i et forsøg på skabe en bølge en international kritik af Brasiliens regering.

- Vi tog penge fra NGO'erne. De føler sig nu økonomisk klemt på grund af manglen på finansiering, sagde han ifølge CNN.

- Så måske laver NGO-typerne de her kriminelle handlinger for at skabe negativ opmærksomhed mod mig og den brasilianske regering. Det er den krig, vi står over for.

Præsidenten mener, ngo'er sætter ild til Amazonas, fordi de er sure over, at regeringen har mindsket støtten.

Miljøorganisationer og -aktivister advarer om, at hvis skovbrandene i Amazonas bliver for omfattende, kan regnskoven ende som en savanne, der ikke længere er beboelig for skovens vilde dyr.

Sker det, holder regnskoven op med at fungere som "planetens lunger", som aktivisterne kalder regnskoven. I stedet vil Amazonas udsende CO2 - den største drivkraft bag klimaforandringer.

Bolsonaro: Bland jer udenom

Ud over Macron har FN's generalsekretær, António Guterres, også kaldt det en international krise.

På Twitter skriver Guterres, at han er dybt foruroliget over brandene.

- Midt i denne globale klimakrise har vi ikke råd til en større ødelæggelse af en stor kilde til oxygen og biodiversitet, skriver han.

Bolsonaro kritiserer både Macron og FN for indblanding.

- De lande, der sender penge herned, gør det ikke med et velgørende formål, men med et mål om at blande sig i vores suverænitet, skriver han på Twitter.

Bolsonaro har dog tidligere erkendt, at Brasilien ikke har ressourcerne til at bekæmpe de mange tusinde brande.

- Amazonas er større end Europa. Hvordan bekæmper man brandstiftelse i så stort et område? Det har vi ikke ressourcer til, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters torsdag.