Udland

Irland og Frankrig vil blokere handelsaftale, hvis ikke Amazonas reddes

Frankrig og Irland kræver handling for at få stoppet skovbrande i Amazonas - men der er mere på spil end bare klimavenlighed, siger korrespondent.

Irland vil forsøge at blokere en handelsaftale mellem EU og en række sydamerikanske lande, medmindre Brasilien beskytter Amazonas, der lige nu hærges af massive skovbrande.

Det skriver den irske avis Independent.

Handelsaftalen mellem EU og det sydamerikanske handelsforbund Mercosur vil fjerne størstedelen af tolden på EU's eksport til Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay.

Aftalen er stadig ved at blive forhandlet på plads, men vil efter planen spare europæiske virksomheder knap 30 milliarder kroner i toldafgifter. Omvendt forventes den at øge de fire sydamerikanske landes eksport af blandt andet landbrugsvarer til EU.

Men ifølge den irske premierminister, Leo Varadkar, bliver handelsaftalen ikke til noget, medmindre Brasilien bliver langt bedre til at beskytte verdens største regnskov, Amazonas.

- Irland vil under ingen omstændigheder stemme for EU-Mercosur-frihandelsaftalen, hvis ikke Brasilien respekterer sine miljømæssige forpligtelser, siger han fredag ifølge Independent.

Kort efter meddelte den franske præsident, Emmanuel Macron, ifølge AFP, at også Frankrig vil blokere aftalen på grund af Brasiliens manglende indsats på miljøområdet.

Det sker, efter at den franske præsident i et tweet torsdag aften opfordrede til at sætte skovbrandene på dagsordenen ved G7-mødet i weekenden.

Men ifølge TV 2's internationale korrespondent, Svenning Dalgaard, stikker der mere under end bare klimavenlighed. Han peger på, at både Frankrig og Irland har en stor eksport af oksekød til resten af EU - en eksport, handelsaftalen truer.

- Både Irland og Frankrig har stor indenrigspolitisk modvilje mod frihandelsaftalen, for Brasilien og Argentina er kendt for at eksportere verdens formentlig bedste oksekød, forklarer han.

Lyn-analyse

Oveni de økonomiske hensyn kommer Macrons helt særlige rolle som den statsmand, der holder fanen højt, når det gælder FN's klimaaftale, der blev indgået i Paris i 2015. Her har Macron allerede sidste år fået Brasiliens præsident Bolsonaro til at droppe sine planer om - ligesom USA's præsident Trump – at melde sig ud af Paris-aftalen. Så Bolsonaro har bøjet nakken én gang. Måske gør han det én gang til - nu hvor det gælder regnskoven.

Amazonas brænder

Udmeldingen fra Irland og Frankrig kommer, efter at ualmindeligt mange skovbrande i 2019 har hærget Amazonas.

Der er registreret omkring 73.000 brande i regnskoven mellem januar og august. I hele 2018 blev der registreret under 40.000 brande, viser tal fra Brasiliens nationale institut for rumforskning.

Ingen ved, hvordan skovbrandene er opstået.

Miljøorganisationer og -aktivister advarer om, at hvis skovbrandene i Amazonas bliver for omfattende, vil regnskoven miste sin effekt som "verdens lunge" og i stedet for at optage Co2 begynde at udlede det.

Brasiliansk præsident skyder skylden på NGO'er

Samtidig med kravet om bedre beskyttelse af Amazonas kritiserer den irske premierminister også den omstridte brasilianske præsident, Jair Bolsonaros, påstand om, at brandene er påsat af NGO'er.

Ifølge Bolsonaro skulle miljøorganisationer have startet de mange skovbrande i et forsøg på skabe en bølge en international kritik af Brasiliens regering.

- Vi tog penge fra NGO'erne. De føler sig nu økonomisk klemt på grund af manglen på finansiering, sagde den brasilianske præsident ifølge CNN.

- Så måske laver NGO-typerne de her kriminelle handlinger for at skabe negativ opmærksomhed mod mig og den brasilianske regering. Det er den krig, vi står over for.