Trump aflyser besøg

Danmark anmodede om samtale med Trump: Nu har de to regeringschefer talt sammen

I telefonsamtalen blev det danske NATO-bidrag, som Donald Trump kritiserede onsdag, også vendt, oplyser TV 2s USA-korrespondent.

USA's præsident Donald Trump og statsminister Mette Frederiksen (S) har torsdag talt sammen. Det oplyser Statsministeriet, som også oplyser, at der var tale om en konstruktiv samtale.

Efter mine oplysninger anerkendte han Danmarks bidrag i forhold til vores størrelse

Jesper Steinmetz

Ifølge TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, er telefonsamtalen kommet i stand på baggrund af et dansk ønske - og at den danske ambassadør i USA, Lone Dencker Wisborg, hastede tilbage til USA fra et årligt ambassadørmøde i København for at få sat møder i stand. Her blev det anmodet, at den danske statsminister fik en telefonsamtale med Donald Trump.

- Samtidig ved jeg, at der bliver arbejdet på, at der kommer et besøg i Danmark inden længe. Ikke af præsidenten, men af en minister eller John Bolton – altså Donald Trumps øverste sikkerhedsrådgiver, siger Jesper Steinmetz.

Det sker, efter der onsdag udbrød en mindre diplomatisk krise mellem de to lande, da Donald Trump i et tweet natten til onsdag aflyste et planlagt statsbesøg i Danmark 2. og 3. september. Ifølge den amerikanske præsident skyldtes aflysningen, at Mette Frederiksen ikke ville tale om et amerikansk køb af Grønland.

Danmarks NATO-bidrag blev også nævnt

Statsministeriet oplyser, at lederne blandt andet drøftede behovet for yderligere at udvikle samarbejdet og håndteringen af de fælles sikkerhedspolitiske udfordringer.

Ifølge Jesper Steinmetzs oplysninger blev det danske bidrag til NATO også nævnt i telefonsamtalen mellem de to regeringschefer.

Donald Trump langede onsdag på Twitter ud efter Danmark og det danske bidrag til NATO, som den amerikanske præsident påpegede ikke var på to procent af BNP.

- Det kan godt være, at han på Twitter langer ud efter Danmark, men efter mine oplysninger anerkendte han Danmarks bidrag i forhold til vores størrelse. At Danmark stiller op, når det gælder, siger Jesper Steinmetz.

Sådan foregår en telefonsamtale med præsidenten

En telefonsamtale med den amerikanske præsident foregår normalt på den måde, at omstillingsbordet i Det Hvide Hus ringer op til det nummer, de har fået. Når opkaldet går igennem, bliver det derefter stillet om til præsidenten.

Jesper Steinmetz påpeger, at der i telefonsamtaler af denne type ofte kun bliver udvekslet høfligheder, fordi opkaldet foregår på åbne telefonlinjer. Det betyder, at enhver nysgerrig efterretningstjeneste kan lytte med.

- Det kan være den russiske eller kinesiske efterretningstjeneste. Derfor er det også vigtigt at signalere over for dem, der måtte sidde at lytte med, at Danmark og USA fortsat er gode allierede, siger Jesper Steinmetz.

Ifølge ham er det vigtigste signal i forhold til samtalen mellem de to, at Donald Trump har ønsket at bruge tid på at tale med den danske statsminister efter den usædvanlige aflysning af statsbesøget til Danmark.

Fra idé til aflysning af statsmøde i Danmark

Sagen om den amerikanske præsidents interesse i at købe Grønland begyndte fredag i sidste uge, da det amerikanske medie Wall Street Journal på baggrund af anonyme kilder skrev, at Donald Trump flere gange over for sine rådgivere havde luftet ideen om at købe Grønland.

Søndag kommenterede den amerikanske præsident for første gang historien og sagde, at det ikke var øverst på hans dagsorden.

Samme dag afviste statsminister Mette Frederiksen interessen fra USA og kaldte ideen absurd. Natten til onsdag skrev den amerikanske præsident så, at han havde aflyst det planlagte statsbesøg i Danmark 2. og 3. september, fordi den danske statsminister ikke havde nogen interesse i at diskutere et salg af Grønland til USA.