Trump aflyser besøg

Trump langer ud mod alt og alle - han er en presset mand, mener amerikanske analytikere

Donald Trump har vakt opsigt de seneste dage med en række ekstraordinære udtalelser - både mod egne tilhængere og sin yndlings tv-kanal.

Er Donald Trump blevet - endnu - mere uforudsigelig end normalt?

Spørgsmålet er i øjeblikket til debat hos både medierne CNN og New York Times, som begge traditionelt set har ligget i krig med Trump.

Nu kæder de amerikanske medier Trumps seneste verbale angreb mod Mette Frederiksen i forbindelse med afvisningen af købstilbuddet af Grønland sammen med en - selv for præsidentens standarder - række andre ekstraordinære udtalelser de seneste dage.

- Præsident Donald Trump er forandret, skriver CNN og uddyber:

- Trumps virkelighed, hvor lande kan købes og sælges, og hvor det er værd at bruge en dag på retorisk at bekæmpe Danmark, er forskellig fra andre folks.

New York Times spørger, som en kommentar til Trumps beslutning om at aflyse sit besøg i Danmark efter den kontante afvisning fra den danske statsminister:

- Er dette virkelighed?

Avisens analytikere mener, at præsidenten er en presset mand, og skriver, at Trump med sine seneste udtalelser når et nyt niveau:

- Det er et forbløffende skuespil fra en præsident, der finder på nye måder at overraske næsten dagligt.

Den udvalgte

Trump sagde onsdag til amerikanske journalister, at han var særligt udpeget af Gud, i forbindelse med den verserende handelskrig mod Kina.

- I'm the chosen one (jeg er den udvalgte, red.), sagde Trump om sin rolle med at løse handelskrigen.

Trump var selv med til at starte handelskrigen med kineserne. Under præsidentvalgkampen i 2016 gjorde Donald Trump det klart, at han ville komme med et modsvar på Kinas - i hans øjne - uretfærdige handelspolitik. Og i marts 2018 lagde Trump told og afgifter på kinesiske varer for i alt 60 milliarder dollar.

Et andet opsigtsvækkende optrin fra Trump kom onsdag, da han foran en række veteraner jokede med at tildele sig selv den højeste amerikanske militære udmærkelse for tapperhed under kamp - kaldt 'Medal of Honor'.

Og i sidste uge latterliggjorde Trump under en af sine valgkampagner en demonstrant, som han kaldte "fed". Men manden viste sig at være en Trump-støtte, der blot ville fjerne demonstranter fra mødet.

Langer ud mod tv-kanal

End ikke Trumps yndlings tv-kanal, Fox News, har de seneste dage undgået at få kritik fra præsidenten.

Trump betegner normalt de øvrige amerikanske tv-selskaber som leverandører af "fake news", hvorimod Fox News er præsidentens foretrukne medie at udtale sig gennem.

Fox News offentliggjorde for nylig en meningsmåling, der viser Trumps chancer mod de fire demokratiske frontløbere ved det kommende præsidentvalg i 2020.

Her står Trump til at tabe valget over for både Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders og Kamala Harris, hvilket fik præsidenten til at lange ud efter mediet.

- Fox har ændret sig... Der sker noget hos Fox. Jeg siger det lige nu. Og jeg er ikke tilfreds med det, sagde Trump.

Presset af økonomien

Trumps ekstraordinært mange vredesudbrud skal ses i lyset af, at præsidenten i stigende grad er udfordret - ikke mindst på det makroøkonomiske område, mener TV 2s analytiker Mirco Reimer-Elster, der beskæftiger sig med amerikansk politik.

Trumps administration frygter, at den amerikanske økonomi kan være på vej mod recession det kommende år, og det vil være ualmindeligt dårligt nyt i forbindelse med det forestående præsidentvalg i 2020.

- Trump virker presset. På et vælgermøde i New Hampshire forleden talte præsidenten om økonomien og sagde: ”Lige meget om I elsker eller hader mig, så bliver I nødt til at stemme på mig, ellers vil økonomien gå ad helvede til", siger USA-analytikeren.

USA har de seneste ti år oplevet økonomisk vækst, men de gode økonomiske tider kan snart være fortid. Senest har Tyskland, som er en af Europas største økonomier, meldt ud, at økonomien taber fart.

- Trump nyder opbakning fra omkring 43 procent af amerikanerne, hvilket er lavt, men inden for det økonomiske område har præsidenten større opbakning og ligger over 50 procent. Derfor er den amerikanske økonomi utrolig vigtig for Trump, siger Mirco Reimer-Elster.