Brexit

- Det er en meget barsk besked til Boris Johnson, siger korrespondent efter møder i EU-lande

Ifølge TV 2-korrespondent Divya Das, er det EU-landene, der er kommet bedst ud af de seneste dages møde med Boris Johnson.

Onsdag gav den tyske forbundskansler, Angela Merkel, briterne og premierminister Boris Johnson 30 dage til at præsentere alternative forslag til den omstridte bagstopper.

Og torsdag sagde Frankrigs Emmanuel Macron, at han gerne vil tale med briterne lidt endnu – men ikke længere end 31.oktober. Dagen, hvor Storbritannien forlader EU.

Det er en meget barsk besked til Boris Johnson

Svenning Dalgaard, international korrespondent, TV 2

Netop de to udtalelser giver Johnson svære kort på hånden. Det siger TV 2s internationale korrespondent Svenning Dalgaard.

- Indtil nu har holdningen i Storbritannien og hos Boris Johnson været, at det er EU, der skal løse Storbritanniens problemer. Men her var beskeden så, at det kunne de godt selv se at finde ud af. Og det er en meget barsk besked til Boris Johnson, siger Svenning Dalgaard.

For inden for den næste måneds tid ved han også, om der kommer et mistillidsvotum mod ham i det britiske parlament. Og om han tvinges til at udskrive en ny folkesafstemning, siger Svenning Dalgaard. Og derfor skal arbejdshandskerne på:

- Det er virkelig svært for ham. Han skal sikre sig derhjemme, samtidig med, at han skal levere noget, som ingen andre fra Storbritannien har været i stand til at levere i forhold til EU, siger Svenning Dalgaard.

Johnson er imod bagstopper

Boris Johnson er i øjeblikket på rundtur i Europa for at se, hvilken vej vinden blæser i forhold til mulighederne for et alternativ til den såkaldte bagstopper.

Bagstopperen er en nødløsning, der træder i kraft, hvis det ikke lykkes for briterne og EU at lande en handelsaftale. Den betyder, at briterne forbliver underlagt EU-regler i toldunionen, indtil en aftale er indgået.

Johnson er modstander af ordningen, da han frygter, at den i praksis vil betyde, at briterne bindes til EU-regler til evig tid.

Men onsdag gjorde Angela Merkel det klart, at briterne maksimalt fik 30 dage til opgaven.

Det er tidligere blevet sagt, at vi formentlig vil finde en løsning i løbet af to år. Men vi kunne også finde en løsning i løbet af de næste 30 dage

Angela Merkel, forbundskansler Tyskland

- Det er tidligere blevet sagt, at vi formentlig vil finde en løsning i løbet af to år. Men vi kunne også finde en løsning i løbet af de næste 30 dage. Hvorfor ikke, sagde forbundskansleren.

Men der bliver ikke tale om at rive den 585 side lange skilsmisseaftale, tidligere premierminister Theresa May har indgået med EU, i stykker, siger Emmanuel Macron torsdag i Paris.

- Det, som kansler Merkel sagde i går, og som er på linje med substansen i vores samtaler, er, at vi skal se noget håndgribeligt i løbet af 30 dage, siger Macron.

Rejste hjem uden mulighed for kritik

Boris Johnson har bekræftet, at han har fået 30 dage til at præsentere alternative forslag til den omstridte bagstopper.

Samtidig bedyrer han, at der ikke kommer grænsevagter og toldere på grænsen mellem det britiske Nordirland og EU-landet Irland, når deadline nås 31. oktober.

Også TV 2s korrespondent i London, Divya Das, er enig i, at det er EU-landene, der kommer bedst ud af de seneste dages møder:

- Vi hører jo både Macron i dag og Merkel i går sige, at hvis Boris Johnson ligger inde med løs-ning-en, så er de selvfølgelig villige til at kigge på det.

TV 2s korrespondent i London, Divya Das, siger, at det er EU-landene Frankrig og Tyskland, der kommer bedst ud af de seneste dages møder med Storbritannien.

- Og med sådan en mini-åbning betyder det jo, at de har sørget for, at Boris Johnson i hvert fald ikke lige nu, kan tage hjem til London og sige, at han fik en iskold skulder fra sine kollegaer på kontinentet, og at det er deres og EU's skyld, at det hele falder til jorden, siger Divya Das.

Johnson har sagt, at Storbritannien under alle omstændigheder forlader EU 31. oktober - med eller uden en aftale.