Denne mand vil have USA til at købe Grønland og siger, at Trump var med på idéen

Den amerikanske senator Tom Cotton siger, at han for flere måneder siden har mødtes med Danmarks ambassadør i USA for at drøfte et salg af Grønland.

Da Donald Trump luftede sine planer om at købe Grønland, overraskede han de fleste danskere, grønlændere og amerikanere.

Men ikke den amerikanske senator Tom Cotton.

Jeg sagde til præsidenten, "du burde også købe det"

Tom Cotton, republikansk senator

Tom Cotton siger nemlig, at det var ham, som foreslog idéen til USA's præsident, og at han for flere måneder siden mødtes med Danmarks ambassadør i USA for at drøfte idéen.

Det skriver de lokale medier Talkbusiness og Little Rock Public Radio i Arkansas, hvor den republikanske senator er valgt.

Under et frokostarrangement i Little Rock, som Talkbusiness stod for, fortalte Tom Cotton, at et køb af Grønland er en åbenlys gevinst for USA.

- Det er tydeligvis den rette beslutning for vort land, sagde Tom Cotton.

Da arrangementets vært, Roby Brock, spurgte om senatorens holdning til Donald Trumps tweets om Grønland, sagde han:

- Jeg kan afsløre for jer, at jeg for flere måneder siden mødtes med den danske ambassadør og foreslog, at de sælger Grønland til os.

Kinesiske "militærbaser"

En af årsagerne er ifølge Tom Cotton, at Kina i 2018 viste interesse for verdens største ø. Ifølge senatoren forsøgte kineserne at bestikke Grønlands regering, så Kina kunne få lov til at opføre tre militærbaser i området. Det var kun, fordi personer i Donald Trumps regering og politikere i USA's kongres i sidste øjeblik overbeviste Danmark, at aftalen ikke blev til noget, fortalte Tom Cotton.

- Jeg sagde til præsidenten, "du burde også købe det", sagde Tom Cotton under arrangementet.

Han dokumenterede ikke sin påstand om de tre kinesiske militærbaser - debatten i Danmark har hidtil kun drejet sig om Kinas bud på at være entreprenør på lufthavnsbyggerier i Ilulissat, Nuuk og Qaqortoq.

Der findes sandsynligvis mineraler for billioner af dollars i Grønland, som ligger og venter

Tom Cotton, republikansk senator

Ud over Grønlands strategiske betydning for USA nævnte Tom Cotton også øens rige undergrund.

- Det økonomiske potentiale er uhørt. Der findes sandsynligvis mineraler for billioner af dollars i Grønland, som ligger og venter, sagde han.

I Danmark er det nok de færreste, der har hørt om Tom Cotton før.

Den 42-årige tidligere kaptajn i hæren er en mand på vej frem i Washington. Han har krigserfaring fra Afghanistan og Irak, og han er en af præsidentens faste støtter i USA's kongres.

I spil som chef for CIA

Ifølge et portræt af ham i magasinet New Yorker har den stærkt konservative senator ganske meget indflydelse hos Donald Trump, og han får blandt andet pæne ord med på vejen af Donald Trumps tidligere chefstrateg Steve Bannon.

- Ud over Trump er han den folkevalgte person, der har den bedste forståelse af økonomisk nationalisme, fortalte Steve Bannon til magasinet, der også skriver, at Tom Cotton vil være præsident en dag.

I USA er Tom Cotton blandt andet kendt for at have sagt, at "der er for mange tomme senge på Guantanamobasen", for at have været i spil som chef for efterretningstjenesten CIA og for at have opfordret til at kaste bomber over Iran.

I nogle kredse kaldes han 'Trump-hviskeren', fordi han har en evne til at plante idéer hos præsidenten. Internetmediet The Intercept beskriver ham med følgende overskrift:

- I Trumps tidsalder er Tom Cotton muligvis USA's farligste senator.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar til Tom Cottons udtalelser fra Danmarks ambassade i Washington - foreløbigt uden held.