Trump aflyser besøg

Trumps aflysning sender det dansk-amerikanske forhold ud i en alvorlig krise

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster kalder aflysningen for 'dødalvorlig'.

Fremfor at slå en latter op, burde vi fokusere på situationens alvor.

Det er sjældent, at Danmark er involveret i breaking news herovre i USA – men også dét forsøgte præsident Trump i nat dansk tid at lave om på.

For få timer siden tweetede præsidenten nemlig, at det planlagte statsbesøg i Danmark i starten af september – som der i forvejen havde været usikkerhed om – nu er blevet udskudt på ubestemt tid. Altså en de facto aflysning.

Begrundelsen? Fordi den danske statsminister havde gjort det klokkeklart, at et potentielt salg af Grønland til USA ikke ville være på dagsordenen under statsbesøget.

Præsident Trumps afbud via Twitter kom kun få timer efter, at den amerikanske ambassadør i Danmark Carla Sands havde tweetet et billede af en reklamesølje ved Rådhuspladsen i København. Her lyste præsidentens efternavn op i store bogstaver. Ambassadørens budskab: ”Danmark er klar til præsident Donald Trumps besøg! Partnere, allierede, venner”.

Og så et amerikansk og et dansk flag:

Ironisk nok viste det sig kort tid efter, at Danmark måske var klar til at få besøg af Trump, men at præsidenten tydeligvis ikke var klar til at besøge Danmark.

Fra et dansk perspektiv kan man selvfølgelig anføre - som præsident Trump også gjorde det mellem linjerne i sit tweet - at man undgik, hvad der kunne være blevet et akavet statsbesøg. Et statsbesøg, som den nye statsminister Mette Frederiksen havde meget lidt at vinde ved i og med Trump er så upopulær i Danmark.

Men alligevel burde man tænke lidt over, hvad præsidenten jo (måske ufrivilligt) også siger mellem linjerne i sit tweet: At det åbenbart ikke er værd at tage på statsbesøg i Danmark i denne omgang, hvis et muligt salg af Grønland ikke er på dagsordenen. Underforstået: Alle de andre vigtige bilaterale, sikkerhedspolitiske, handelspolitiske og klimapolitiske emner, man kunne have diskuteret under et sådant statsbesøg, er ikke flyveturen værd.

Det er især dette aspekt, som sikkerhedspolitiske eksperter hæfter sig ved i USA i disse timer. Som Tom Wright, der er analytiker ved tænketanken 'Brookings Institution', skrev:

”Det her er ikke længere sjov. Danske tropper kæmpede side om side med amerikanske tropper i Afghanistan og Irak. 50 danskere døde. Præsidenten vanærer alliancen og deres (danskernes, red.) ofre.”

I disse tidlige morgentimer og de kommende dage kommer der sikkert til at være en overflod af spydige, satiriske og svinske kommentarer på begge sider af Atlanten. Som en af USA's prominente klummeskribenter E. J. Dionne skrev om begrundelsen for det aflyste statsbesøg:

”Det er en bemærkelsværdig tid, vi lever i, når du ser en Washington Post-overskrift og tror, at du ved en fejl kom til at klikke på 'The Onion' (den amerikanske pendant til Rokokoposten, red)”.

Humor bruges som bekendt ofte i surrealistiske situationer. Men det er værd at huske, at international politik ikke er for sjov. Det er dødalvorligt.

I realiteten er præsident Trumps afbud ikke spor sjovt - det er dybt problematisk.

Dermed ikke sagt, at statsministeren havde noget andet valg end at melde klart ud, at Grønland ikke er til salg. Ligeledes har det næppe været i hverken Donald Trump eller Mette Frederiksens interesse, at historien om en amerikansk interesse i et køb af Grønland blev lækket i fredags.

Men resultatet blev altså, at lækagen og statsministerens reaktion på selvsamme har været medvirkende til, at en siddende amerikansk præsident har aflyst sit planlagte statsbesøg.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det selvsagt et problem for den til enhver siddende danske regering – uanset dets politiske tilhørsforhold -, at gå så skævt ind i relationen med Danmarks vigtigste allierede.

Uanset hvor surrealistisk situationen måtte være.