Trump aflyser besøg

Trump kalder Mette F.'s udtalelse 'modbydelig' - Frederiksen afviser at gå i ordkrig

Den danske statsminister holder fast i, at Danmark hele tiden har budt Trump velkommen.

For tre dage siden kaldte statsminister Mette Frederiksen (S) diskussionen om et muligt salg af Grønland for ”absurd”.

- Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk, slog hun fast.

Men den udtalelse var både ”upassende” og ”ikke pæn”, mener præsident Trump.

- Jeg så frem til at besøge Danmark, men jeg synes, at statsministerens udtalelse om, at det var en absurd ide, var modbydelig (nasty, red.). Jeg synes, at det var en upassende holdning.

- Det eneste, som hun skulle have gjort, var at sige, ”nej, vi er ikke interesseret”. Man kan ikke behandle USA på den måde, som de behandlede os under præsident Obama. Jeg synes, at det var en meget ikke-venlig måde at sige det på. De kunne bare have sagt nej, siger præsident Donald Trump onsdag eftermiddag dansk tid ude foran Det Hvide Hus.

Ifølge præsidenten var købet af Grønland blot en ide.

- Ingen grund til det

Præsidenten beskrev derefter, at idéen langt fra er ny. Det var præsident Harry Truman, der kom med den i første omgang, og Trump har blot taget den op igen, sagde præsidenten. For ham gav det mening. Både for USA og for Danmark.

Hun taler ikke til mig. Hun taler til Amerikas Forenede Stater. Sådan taler man ikke til USA

Donald Trump, præsident, USA

- Alt, de skulle have gjort, var bare at sige, at de helst ikke ville, eller at "vi helst ikke snakker om det". Der var ingen grund til at sige, at ”det var en absurd idé”. Hun taler ikke til mig. Hun taler til Amerikas Forenede Stater. Sådan taler man ikke til USA. I hvert fald ikke under mig, sagde Donald Trump.

Udtalelsen fra præsidenten kommer, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde sagde, at hun både var "ærgerlig" og "overrasket" over, at USA's præsident har aflyst sit besøg i Danmark.

Mette F.: - Jeg vil ikke i ordkrig

Donald Trumps reaktion onsdag eftermiddag får dog ikke den danske statsminister til at ryste på hånden. Hun beder folk huske på, at det ikke er Danmark, der har aflyst besøget.

Det siger hun til TV 2:

- Jeg synes, at vi skal holde fast i, at det er den amerikanske præsident, der melder afbud til det statsbesøg. Vi har hele tiden budt den amerikanske præsident velkommen. Landsstyreformand Kim Kielsen har gjort det klart, at Grønland ikke er til salg. Og det er jeg fuldstændig enig i, siger hun.

Jeg synes, at den danske håndtering har været fin og klog

Mette Frederiksen, statsminister (S)

Derfor fortryder hun heller ikke sin håndtering af sagen:

- Jeg synes, at den danske håndtering har været fin og klog. Og derfor sagde jeg allerede i eftermiddag, at vi ikke lukker nogen døre. Tværtimod. Danmark og USA har brug for hinanden. Problemerne omkring Arktis er tiltagende, og vi har stadigvæk behov for at have drøftelserne omkring dem.

Donald Trumps reaktion onsdag eftermiddag får dog ikke den danske statsminister til at ryste på hånden. Hun beder folk huske om, at det ikke er Danmark, der har aflyst besøget. Video: Kasper B. Andreasen

Af den grund vil hun heller ikke tale om, hvorvidt hun fortryder at have brugt ordet "absurd".

- Jeg kommer ikke til at gå ind i en ordkrig. Heller ikke med den amerikanske præsident. Og Kim Kielsen i Grønland har gjort det meget klart. Grønland er ikke til salg, og det bakker jeg helt op om, siger hun.

Onsdag eftermiddag understregede Mette Frederiksen, at sagen ikke får indflydelse på Danmarks fremtidige forhold til USA.

Aflyste på Twitter

Donald Trump aflyste natten til onsdag højst overraskende sit besøg i Danmark via det sociale medie Twitter. Her begrundede han beslutningen med, at Mette Frederiksen udtrykkeligt havde afvist hans tanker om at købe Grønland:

- Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt, skrev Donald Trump og tilføjede, at Mette Frederiksen havde sparet både Danmark og USA for "en masse omkostninger og ulejlighed" ved "at være så direkte".

Det Hvide Hus bekræftede efterfølgende, at præsident Donald Trump har aflyst sit planlagte besøg i Danmark 2.-3. september.

Og igen på Twitter valgte præsidenten at kritisere Danmark onsdag aften dansk tid. Denne gang i forhold til vores bidrag til NATO. Vi bruger 1,35 procent af vores bruttonationalprodukt og burde bruge mere end to procent, skriver præsidenten. Det er en kritik, som USA tidligere er kommet med.

Den amerikanske præsident bekræftede søndag, at USA har en "strategisk interesse" i at købe Grønland - særligt på grund af øens beliggenhed i Arktis og dens naturressourcer.

Grønland har været en del af det danske rige siden begyndelsen af 1800-tallet. I 1979 fik Grønland hjemmestyre, og siden 2009 har øen haft øget selvstyre.