Donald Trump

Hylder Mette Frederiksen på Twitter: - En stærk kvinde, der sætter Trump på plads

Den danske statsminister hyldes på Twitter for at gå op imod den amerikanske præsident og afvise hans interesse for Grønland.

En "absurd diskussion".

Statsminister Mette Frederiksen (S) var klar i mælet, da hun i sidste uge pure afviste Donald Trumps ønske om at købe Grønland.

Udmeldingen fra den danske statsminister får nu en lang række amerikanere til at hædre Mette Frederiksen for hendes direkte stil over for verdens mest magtfulde mand, som ellers ikke har for vane at blive afvist af statsledere i så klare vendinger.

Kan stikke købstilbud skråt op

Den amerikanske satiriker og filminstruktør Jeremy Newsberger hylder Mette Frederiksen for "sit mod" og skriver på Twitter:

- Dette er Danmarks premierminister Mette Frederiksen. Hun sagde, at Trump kunne stikke sit ønske om at købe Grønland skråt op, og bliver nu belønnet ved ikke at skulle møde ham. Det er et godt eksempel på, at en stærk kvinde slår Trump. Vær opmærksom på, hvor let det er.

Robert E. Kelly, der er politisk analytiker, mener, at den amerikanske præsident ikke magter at håndtere "moderne, professionelle kvinder, der går op imod ham".

- At blive sat på plads af en kvinde må virkelig have gjort ondt, skriver Robert E. Kelly på Twitter.

Twitter-bruger Bill Bishop skriver på det sociale medie, at Donald Trump blev afvist af Mette Frederiksen, som han beskriver som en "stærk, kompetent, klog kvinde".

- En modbydelig, skammelig opførsel for enhver mand, ikke mindst USA's præsident, kalder Bill Bishop aflysningen af Trumps statsbesøg i Danmark.

Talte med store bogstaver

Mette Frederiksens utvetydige afvisning af købstilbuddet fra Donald Trump bevirkede, at USA's præsident i nat aflyste sit planlagte statsbesøg i Danmark 2. og 3. september.

- På baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt, skrev Trump på Twitter.

Noa Redington, der er politisk kommentator og særlig rådgiver for forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt, mener, at Mette Frederiksen med dagens historie er blevet et kendt ansigt på den internationale scene blandt stats- og regeringsledere.

- Mette Frederiksen står tilbage som kvinden, der talte med så store bogstaver, at Donald Trump forstod det, siger Noa Redington til TV 2.

Mette Frederiksen: - Det ændrer ikke vores forhold

Onsdag klokken 15.00 afholdt statsminister Mette Frederiksen (S) et pressemøde foran Udenrigsministeriet i København.

Her gjorde hun det klart, at hun er ærgerlig og overrasket over, at den amerikanske præsident natten til onsdag valgte at aflyse sit besøg:

- Der tilgik en besked fra Det Hvide Hus i løbet af natten. Og hvis du spørger til, om det er usædvanligt med så kort et aftræk, så tror jeg, at svaret vil være ja. Jeg reagerede i nat og morges på samme måde som nu. Jeg synes, at det er ærgerligt, og vi er overraskede, sagde hun.

Samtidig gjorde hun det klart, at hun ikke fortryder, at både hun og landsstyreformand i Grønland, Kim Kielsen, har afvist købstilbuddet. Og fra dansk side får afvisningen da heller ikke betydning, sagde statsministeren:

- Det her ændrer ikke på vores forhold til USA. Og jeg håber fortsat, at vi kan udvikle vores samarbejde og kan håndtere de udfordringer, som vi står overfor. Og det ændrer det ikke på, at det her besøg ikke bliver til noget.

Besøget skulle have fundet sted 2.-3. september.