Trump aflyser besøg

Grønlandsk folketingsmedlem efter Trumps aflysning: - Kom til Grønland i stedet for

De grønlændere, TV 2 mødte, er ikke videre kede af, at Trump nu aflyser sit besøg i Danmark.

USA's præsident, Donald Trump, har pludseligt aflyst sit besøg i Danmark på grund af statsminister Mette Frederiksens (S) klare afvisning af et muligt salg af Grønland til USA.

En besynderlig drejning, eftersom præsidenten søndag aften sagde, at han blot havde drøftet det med sine rådgiver, at det ikke var øverst på dagsordenen, og det ikke der var derfor, han ville besøge Danmark.

Mens det aflyste besøg har vækket forargelse blandt flere danske politikere på Christiansborg, ser de to grønlandske folketingsmedlemmer Aki-Mathilda Høegh-Dam og Aaja Chemnitz Larsen fra henholdsvis Siumut og Inuit Ataqatigiit først og fremmest forløbet op til aflysningen som positivt.

- Det har jo vist USA's klare interesse, samt hvor værdifuld Grønland er for USA, siger Aaja Chemnitz Larsen til det grønlandske medie Sermitsiaq.ag.

Kom til Grønland i stedet for

Flere danskere, heriblandt tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, har ytret, at aflysningen har skadet de diplomatiske relationer mellem Danmark og USA.

Men det har ikke skadet forholdet mellem Grønland og den amerikanske stormagt, mener Aaja Chemnitz Larsen:

- Jeg ser det her primært som en diplomatisk krise mellem USA og Danmark ikke mellem USA og Grønland, siger hun til Sermitsiag.ag.

- Men hvis Donald Trump vil drøfte Grønland, så bør han da komme dertil, ikke til Danmark.

- Det viser Trump, som han er

Blandt den grønlandske befolkning vækker Trumps aflysning undren, men man er heller ikke overrasket over, at præsidenten reagerer, som han gør.

- Det er da i orden, at han bliver væk. Så må vi se, hvad der sker. Grønland har aldrig nogensinde været til salg. I dag køber man ikke bare lande, fordi man har lyst til det, siger Anton Thomassen til TV 2s reporter på Grønland, Bjarke Kamstrup.

Hvad tænker du om, at Trump reagerer på den her måde, fordi han ikke får lov til at købe Grønland?

- Det viser bare Trump, som han er. Han er en mand for sig selv, kan man sige, siger Thomassen.

Behandler ø som handelsvare

William Jensen finder det lidt morsomt, at Trump overhovedet har planer om at købe Grønland, men:

- Det sætter samtidig nogle tanker i gang - med hensyn til selvstændighed, og hvad vi vil med Grønland i fremtiden, siger han til TV 2.

Bliver man bekymret?

- Ja, lidt - selvfølgelig.

TV 2s reporter Bjarke Kamstrup fortæller, at grønlænderne generelt er fortørnede over, at deres ø bliver behandlet som en handelsvare.

Trump valgte natten til onsdag dansk tid at tweete nyheden om, at han havde droppet statsbesøget i Danmark.

- Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt, skrev Donald Trump.

Mette F.: En absurd diskussion

Den amerikanske præsident tilføjede søndag, at USA har en "strategisk interesse" i at købe Grønland - særligt på grund af øens beliggenhed i Arktis og forekomsten af naturressourcer.

Trump sammenlignede endvidere et muligt køb af Grønland med "en stor ejendomshandel".

Det fik statsminister Mette Frederiksen (S), som på det tidspunkt var på besøg i Grønland, til pure at afvise idéen som en "absurd diskussion".

- Grønland er ikke til salg. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håber vedholdende, at det ikke er noget, der er alvorligt ment, lød det fra statsministeren om den amerikanske interesse.

Også Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, afviste i sidste uge, at Grønland er eller kan komme til at være til salg.

Grønland har været en del af det danske rige siden begyndelsen af 1800-tallet. I 1979 fik Grønland hjemmestyre, og siden 2009 har øen haft øget selvstyre.