Udland

Ambassadør hånes for uheldigt timet tweet: - En direkte ydmygelse, mener USA-ekspert

Tusindvis af Twitter-brugere håner ambassadørens tweet om, at Danmark er klar til at få besøg af den amerikanske præsident.

Få timer før Donald Trumps aflysning af sit besøg varmede USA's ambassadør i Danmark op til præsidentens ankomst med en besked på Twitter.

Klokken 23.22 skrev Carla Sands:

- Danmark er klar til besøget af USA's præsident! Partner, allieret, ven.

Begejstringen fik dog ikke lov at vare længe.

2 timer og 29 minutter senere skrev Trump nemlig på Twitter, at besøget er aflyst:

- Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt.

Nonchalant og respektløst

Trumps aflysning kom som et chok for mange, og ifølge TV 2s USA-reporter, Jesper Zølck, vidste den amerikanske ambassadør intet om præsidentens planer.

- Det er svært at komme med andre forklaringer, end at præsident Trump er blevet sur og fornærmet over den danske reaktion - at Danmark har sagt nej til salget af Grønland. Aflysningen af besøget er en beslutning, Trump har taget og så sendt ud i et tweet, siger Jesper Zølck.

Han minder om, at det langt fra er første gang, at præsident Trump egenhændigt træffer beslutninger, som han vælger at sende ud på Twitter, inden han har vendt det med sin administration.

- Det her er en direkte ydmygelse af en ambassadør, som Trump personligt har valgt at sende til Danmark. Carla Sands har støttet og doneret store summer til hans kampagne. At præsidenten behandler hendes sagsområde med så stor ligegyldighed, er nonchalant og respektløst, siger Jesper Zølck.

Ydmyget på Twitter

Ydmygelsen af Carla Sands tog til i timerne efter Trumps aflysning på Twitter, hvor tusindvis af Twitter-brugere håner ambassadørens uheldigt timede tweet om, at Danmark er klar til at få besøg af den amerikanske præsident.

Næsten 5000 har kommenteret og det til trods for at ambassadøren kun har knap 3000 følgere. Og langt de fleste gør sig morsomme over det forældede tweet:

Tidligere ambassadør kalder Trump et barn

USA's tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford var hurtigt ved tasterne på Twitter, da nyheden om Trumps aflysning så dagens lys.

- Han bad dronningen om en invitation. Hun inviterede ham, han accepterede. De har forventet hans ankomst i ugevis. Danskerne og grønlænderne afviser hans prestigeprojekt, og han afviser hele kongeriget.

- Han er et barn, konkluderer Gifford.

Det var avisen Wall Street Journal, som fredag kom med afsløringen af, at Trump havde planer om at købe verdens største ø.

Historien blev indledningsvis taget med et gran salt, men Trump mente det alvorligt. Søndag sammenlignede han et køb af Grønland med "en stor ejendomshandel".

Samme dag fastslog Mette Frederiksen under et besøg i Grønland, at øen "ikke er på markedet".