Udland

Trumps tidligere talsmand vil samle et hold for at stoppe ham

Scaramucci er en "ustabil tosse", lyder svaret fra Donald Trump.

Anthony Scaramuccis ansættelse i Det Hvide Hus blev kort og stormfuld. Nu vil han samle et hold af tidligere Trump-ansatte, der skal spolere præsidentens mulighed for genvalg.

De tos forhold begyndte, da Anthony Scaramucci med tilnavnet 'The Mooch' for to år siden blev hyret til at afløse den hårdt prøvede Sean Spicer som pressetalsmand i Det Hvide Hus.

Han havde godt nok ingen kommunikationsmæssig erfaring, men i præsidentvalgkampen havde han været en stor fortaler for Donald Trump, og da han blev ansat, fortalte TV 2s korrespondent i USA Jesper Steinmetz, at man ikke kunne finde en person, der var mere loyal over for Donald Trump.

Efter 11 dage blev Anthony Scaramucci fyret.

Vendt sig imod Trump

Hans ansættelse endte efter en telefonsamtale med en journalist, hvori han fik kaldt præsidentens stabschef Reince Preibus for ”fucking paranoid og skizofren” og desuden truede med at dræbe alle, der lækkede oplysninger fra Det Hvide Hus.

Siden har han fastholdt sin støtte til præsidenten og ofte forsvaret ham i amerikanske medier. Men det fik en ende i sidste uge, da han annoncerede, at han ikke længere kan støtte et genvalg af Donald Trump i 2020.

I denne uge er Scaramucci gået endnu længere og har meddelt, at han er i gang med at samle et hold af tidligere embedsmænd i Trumps administration for at fordømme Trump og vælte ham som republikanernes præsidentkandidat.

- Manden er ustabil. Alle indenfor (administrationen, red.) ved det. Alle udenfor ved det. Lad os se, om vi kan finde et holdbart alternativ, siger Anthony Scaramucci til CNN.

I en klumme bragt i The Washington Post med titlen ’Jeg tog fejl af Trump. Her er hvorfor’ skriver han, at Trumps demagogi nu overgår de positive ting ved hans lederskab.

Som dråben, der fik bægeret til at flyde over, nævner han angrebet på fire kvindelige medlemmer af kongressen, som ifølge Trump burde rejse hjem til deres oprindelseslande.

Hvad vil Scaramucci i sidste ende opfordre til?

Den seneste udmelding fra Scaramucci kommer efter en weekend, hvor Donald Trump har langet hĂĄrdt ud efter sin tidligere pressetalsmand pĂĄ Twitter.

Scaramucci er en ”yderst ustabil tosse”, som gjorde sig selv til grin i løbet af ”11 dages total uduelighed”, skriver præsidenten blandt andet på Twitter og hævder, at Scaramucci overfusede personalet og var uønsket i administrationen.

Men selvom Trump slĂĄr hĂĄrdt igen, skal han ikke at frygte, at Scaramucci lykkes med sin mission, vurderer USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Han kalder det fuldstændig urealistisk, at Det Republikanske Parti skulle stille med en anden kandidat til et præsidentvalg end en siddende republikansk præsident. Og det er Anthony Scaramuccis problem, fastslår han.

- Hvad er det, Scaramucci i sidste ende vil opfordre til? Vil han opfordre til, at man som republikaner stemmer på en demokrat? Det kommer jo ikke til at ske. Det er dér, polariseringen kommer ind. Så snart du får et klart ideologisk valg, så tror jeg, der er relativt få republikanere, der i den forstand skifter side, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Dødsdømt projekt

USA-analytikeren mener ikke, det er godt for en siddende præsident, at en tidligere - selvom ansættelsen var kort - højtstående medarbejder på den måde langer ud efter sin tidligere chef. Han kalder også fejden for "ret vild".

Men ifølge Mirco Reimer-Elster minder Scaramuccis projekt – selvom han selv afviser det – mest af alt om anti-Trump-bevægelsen ’Never Trump’. Derfor vil det også være den intellektuelle elite i partiet, der bliver tiltalt af det.

- Det er ”de hellige” i det republikanske parti, og det er blandt andet også derfor, det er dødsdømt. Det bliver populært blandt klassiske republikanske intellektuelle, fordi de er enige med Scaramucci, men det er jo ikke fordi, der er kæmpestor opbakning blandt menige vælgere, siger han.