Udland

Nordiske statsministre vil gøre Norden til verdens første CO2-neutrale region

På et pressemøde i Island fortæller de nordiske regeringsledere, at man vil stå sammen om klimaspørgsmål.

De nordiske lande vil tale med én stemme, når der til efteråret er global klimakonference i New York.

Det sagde statsministrene fra Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island på et pressemøde oven på et møde i Nordisk Ministerråd på Island, hvor også Tysklands kansler, Angela Merkel, var til stede.

- Verden er i forandring. Og vi er nødt til at stå sammen. De nordiske lande. Men også sammen med Tyskland. Det er meget vigtigt. Vi deler de samme værdier og ideer om, hvad det er for en verden, vi vil give videre til vores børn, sagde Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).

- Det er ikke nok bare at mødes og tale om det. Vi er nødt til at vise vores folk - og specielt vores børn og unge mennesker, at vi tager ansvar for de klimaforandringer, der er. Derfor er det her blot starten på et større samarbejde mellem os.

Norden skal gå først og være CO2-neutral

I en pressemeddelelse i forbindelse med mødet skriver ministrene, at det nordiske samarbejde i højere grad skal gøre Norden til en integreret størrelse, når det kommer til klimaet og indsatsen for at modvirke klimaforandringer.

Målsætningen er blandt andet at gøre Norden til verdens første CO2-neutrale region, lyder det.

Det er vigtigt, at vi som nordiske lande tager til klimatopmødet i New York i september med en fælles tilgang

Stefan Löfven, statsminister Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven udtrykte også sin begejstring for, at Angela Merkel også deltog i tirsdagens møde, men han understregede, at det er de fem nordiske lande, der skal gå forrest i næste måned:

- Det er vigtigt, at vi som nordiske lande tager til klimatopmødet i New York i september med en fælles tilgang og et stærkt signal om, at klimaproblemet skal adresseres. Vi er nødt til at vise vores børn, at vi kan håndtere det her.

- Det handler om mennesker. Det handler om befolkningen i vores samfund. De skal føle sig sikre. Og det er vores opgave som politikere at sikre, at det sker, sagde Stefan Löfven på pressemødet.

Med klimamødet mener han FN's klimatopmøde, der bliver afholdt i New York den 23. september.

Velfærdssamfundet må ikke glemmes

Norges statsminister, Erna Solberg, kaldte tirsdagens møde for "et møde i familien". For også hun lagde vægt på de værdier, som de skandinaviske lande deler. Ikke mindst principperne og tankerne om velfærdssamfundet. Og det skal der værnes om. Også når klimaproblemerne skal tackles.

Vi sigter mod noget stort, og vi har samfund, der kan

Erna Solberg, statsminister Norge

- Det betyder, at vi som ledere går forrest og samarbejde. Vi kan lære fra hinanden og med det vi har underskrevet i dag, er der grobund for, at vi bliver det mest bæredygtige region i verden i 2030. Vi sigter mod noget stort, og vi har samfund, der kan, fordi vi er innovative og har et politiske system, der har øje for det, sagde Erna Solberg.

Tysklands kansler, Angela Merkel, understregede på pressemødet, at Tyskland ikke er en del af den aftale. Men at hun var glad for at være inviteret med, da det gav mulighed for at diskutere ikke bare klimaet, men en lang række andre emner.

- De nordiske lande har nået en aftale om, hvordan de vil handle i New York. Men jeg kan kun tale for Tyskland, sagde Angela Merkel.

Ud over klimaspørgsmål har regeringslederne også diskuteret Storbritanniens udtræden af EU. Her blev det understreget, at de resterende 27 EU-lande fortsat står sammen i forhandlingerne.