Udland

Epstein lavede testamente to dage før sit selvmord

Jeffrey Epstein, der var sigtet for seksuelle overgreb mod mindreårige, efterlader kæmpe formue til en fond. Det er uvist, hvem der bestyrer den.

Den vanærede amerikanske finansmand Jeffrey Epstein lavede to dage før sin død et testamente, som viser, at han efterlader sig 578 millioner dollar. Det skriver nyhedsbureauet Reuters og avisen New York Post.

Hele hans formue bliver overdraget til en fond med navnet 'The 1953 Trust', skriver avisen.

Det er uvist, hvem der bestyrer fonden, og der optræder ikke andre arvinger i testamentet.

Beløbet svarer til næsten 3,9 milliarder kroner.

Den 66-årige Epstein, der var sigtet for at have betalt mindreårige piger for seksuelle ydelser og risikerede op til 45 års fængsel, hængte sig selv i en fængselscelle på Manhattan i New York 10. august.

To dage tidligere, 8. august, underskrev han et 21-sider langt testamente. Testamentet er registreret ved retsmyndigheder på De Amerikanske Jomfruøer i Caribien, hvor Epstein ejede en privat ø.

Blev overvåget efter selvmordsforsøg

Epstein blev anholdt 6. juli, og sidst i samme måned blev han fundet halvt bevidstløs i fængslet i New York, efter hvad der lignede et selvmordsforsøg.

Siden blev han overvåget tæt af personalet, men uden det kunne forhindre hans selvmord.

Jeffrey Epstein havde i sine velmagtsdage forbindelser op i de højeste cirkler af amerikansk politik, herunder til tidligere præsident Bill Clinton og den nuværende præsident Donald Trumps administration. Af samme årsag har der siden hans død været mange spekulationer om, hvorvidt den pædofilianklagede kunne ligge inde med potentielt skadelig information rettet mod magtfulde politikere.

- Hans død kommer på mange måder alt for belejligt, udtalte New Yorks borgmester, Bill de Blasio, til magasinet Newsweek, hvor han spekulerede i, at "flere hundreder" fra Epsteins cirkler kunne være impliceret i det, som efter anklagemyndighedens opfattelse var sex med mindreårige.

Den højprofilerede sag mod Epstein fik i juli USA's daværende beskæftigelsesminister Alexander Acosta til at træde tilbage.

Acostas afgang kom, efter at han havde været under massiv kritik for et forlig, han som statsanklager tilbage i 2008 indgik i en sag mod Epstein.

Epstein slap dengang med 13 måneders fængsel for en relativ mild anklage. Milliardæren stod ellers over for en række anklagepunkter, der potentielt kunne have givet ham fængsel på livstid. Han blev løsladt efter otte måneder.

En del af de kendte venner lagde afstand til ham, men det var ikke nogen forhindring for at fortsætte et liv på ypperste klasse - indtil Epstein i juli blev anholdt, da han i privatfly landede i USA efter en tur til Paris.

Sagsøgt for overgreb

Adskillige kvinder har sagsøgt Epstein med krav om erstatning for seksuelle overgreb.

Ifølge testamentet havde Epstein godt 56,5 millioner dollar i kontanter, aktier for over 300 millioner dollar og obligationer for godt 14 millioner dollar.

Desuden rådede han ifølge testamentet over seks luksusejendomme. Deriblandt i Paris, Florida og New York. Ydermere er der nævnt aktiver for over 18 millioner dollar i form af fly, biler og både.

Det amerikanske justitsministerium og forbundspolitiet FBI efterforsker, hvordan en af landets mest profilerede indsatte kunne tage sit eget liv efter et formodet selvmordsforsøg bare få uger før.