Brexit

Boris Johnson sender brev til EU med krav til skilsmisseaftale

Boris Johnson vil blandt andet have den såkaldte bagstopper strøget fra skilsmisseaftalen mellem briterne og EU. Daniel Leal-olivas / Ritzau Scanpix

EU har flere gange understreget, at man ikke vil genforhandle aftalen med briterne.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, forsøger nu endnu en gang at få EU til at genoverveje det nok mest omdiskuterede emne i forhold til briternes forestående farvel til EU.

Johnson har i et brev sendt til EU-præsident Donald Tusk således bedt om, at den såkaldte bagstopper bliver strøget fra skilsmisseaftalen.

Han foreslår i stedet "fleksible og kreative løsninger" og "alternative ordninger" baseret på teknologiske løsninger. Det skriver BBC.

Grænsen mellem Irland, der er et EU-land, og Nordirland, der forlader EU sammen med resten af Storbritannien, har vist sig at være det helt store stridspunkt i forhandlingerne om Brexit.

EU-præsident Donald Tusk afviser på Twitter Boris Johnsons krav om at droppe bagstopperen. Tusk mener ikke, at der er blevet fremlagt "realistiske alternativer" til bagstopperen.

Bagstopperen

Da den tidligere britiske premierminister Theresa May i november blev enig med EU om en Brexitaftale, indeholdt den blandt andet bagstopperen.

Den sikrer, at der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Det vil således betyde, at grænsen mellem de to lande holdes åben via EU's toldunion, indtil der er indgået en handelsaftale mellem briterne og EU.

Men kritikere - heriblandt i særlig grad Boris Johnson - frygter, at det vil tvinge briterne til at underlægge sig EU-regler på ubestemt tid.

EU har flere gange understreget, at man ikke vil genforhandle aftalen med briterne.

Beskyttelse af fredsaftale

Så længe briterne og EU ikke har lavet en aftale, er det nødvendigt for EU med en form for kontrol ved grænsen mellem Nordirland og Irland.

Alle parter forsøger dog at undgå en decideret grænse for at beskytte en fredsaftale fra 1998. Den stoppede 20 års blodig konflikt i Nordirland mellem grupper i landet, der var loyale over for enten Storbritannien eller Irland.

Man frygter, at en hård grænse vil få konflikten til at blusse op.

Boris Johnson møder i løbet af ugen Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Lørdag deltager han i et to dage langt G7-topmøde i Biarritz i Frankrig.