Udland

21-årig frifundet for drab på sit dødfødte barn

Evelyn Hernández blev oprindeligt idømt 30 års fængsel for at slå sit barn ihjel. Selv siger hun, at hun ikke vidste, hun var gravid.

En 21-årig kvinde fra El Salvador er ved en domstol blevet frifundet for at have slået sit barn ihjel, efter at hendes dødfødte foster blev fundet i et toilet.

Vi kan og vil blive ved med at kæmpe. Der er stadig kvinder tiltalt i lignende sager, som har brug for retfærdighed

Evelyn Hernández’ forsvarer, Bertha Maria Deleon

Evelyn Hernández har hele tiden fastholdt, at hun var uskyldig. Hun vidste ikke, hun var gravid, og besvimede under fødslen, har hun fortalt i retten. Ved en tidligere retssag blev hun dømt for selv at have fremprovokeret en abort.

Efter sin frifindelse takkede Evelyn Hernández Gud for, at retfærdigheden var sket fyldest.

- Jeg er lykkelig og vil blive ved med at studere og kæmpe for mine mål. Jeg håber, at alle de mange kvinder, der stadig er fængslet, også bliver løsladt, sagde Hernández til nyhedsbureauet AFP, efter hun blev sat på fri fod.

Op til dommen har den unge kvinde siddet fængslet i 33 måneder.

Abort straffes hårdt

El Salvador har en af verdens strengeste abortlovgivninger. Det betyder, at abort under ingen omstændigheder er tilladt og straffes med mellem to og otte års fængsel. Ofte bliver unge kvinder dog sigtet for drab i stedet for abort, og det kan altså straffes med op til 40 års fængsel.

Evelyn Hernández er den første kvinde i El Salvadors historie, som har fået tilkendt en ny retssag i disse abortsager. Andre dømte kvinder har fået ændret længden på deres fængselsstraf, men ingen har tidligere fået omstødt deres dom.

En lykkelig Evelyn Hernandez taler med pressen efter sin frifindelse.

Hernández’ sag er blevet fulgt tæt i og uden for El Salvador, hvor menneskerettighedsorganisationer og kvindesagsforkæmpere har talt for hendes frifindelse.

Nu er håbet, at afgørelsen i sagen mod Evelyn Hernández kan danne præcedens i fremtidige sager.

- Vi kan og vil blive ved med at kæmpe. Der er stadig kvinder tiltalt i lignende sager, som har brug for retfærdighed, sagde Evelyn Hernández’ forsvarer, Bertha Maria Deleon, efter dommen.

En rungende sejr

Amnesty International kalder dommen for en ”rungende sejr for kvinders rettigheder i El Salvador” og opfordrer regeringen til at sætte en stopper for ”den skammelige og diskriminerende praksis med at kriminalisere kvinder".

Evelyn Hernández forklarede under retssagen, at hun 6. april 2016 fik alvorlige mavesmerter og begyndte at bløde kraftigt fra underlivet, mens hun befandt sig i sit hjem.

Evelyn Hernández har under retssagen fået massiv opbakning fra især kvindegrupper.

Hun gik på toilettet, hvor hun besvimede. Evelyn Hernández’ mor fik hende på benene og siden sygehuset, hvor lægerne kunne konstatere, at hun havde født.

Kort efter blev hun anholdt, da liget af hendes baby blev fundet i toilettets septiktank.

Dengang forklarede 18-årige Evelyn Hernández, at hun var blevet voldtaget af et bandemedlem, men at hun ikke vidste, hun var gravid. Ifølge Hernández havde hun blødt sporadisk i månederne op til den ufrivillige abort og skænkede det derfor ikke en tanke, at hun skulle være gravid.

Tiltalt for drab

I første omgang blev Hernández tiltalt for at have aborteret, men tiltalen blev ændret til drab, da anklagerne mente, at hun havde skjult sin graviditet og undladt at søge lægehjælp.

I juli 2017 blev Evelyn Hernández idømt 30 års fængsel, men hendes forsvarer fastholdt, at hun ikke havde gjort noget ulovligt. At hendes dødfødte søn var død af naturlige årsager.

Evelyn Hernandez er en fri kvinde efter at have tilbragt 33 måneder bag tremmer.

I februar 2019 blev hendes dom omstødt af El Salvadors Højesteret, der beordrede, at hendes retssag skulle gå om. Anklagerne i den nye sag gik efter at få skærpet dommen til 40 års fængsel, men det endte altså med frifindelse.

Menneskerettighedsorganisationer i El Salvador siger, at mindst 17 andre kvinder sidder fængslet i henhold til landets abortlovgivning.

I løbet af det seneste årti er omkring 30 kvinder enten blevet løsladt eller har fået nedsat deres straf.

Ny præsident, nyt håb

Evelyn Hernández' nye retssag er den første af sin slags, der er blevet ført under den nye præsident, Nayib Bukele, der tiltrådte i juni.

Nu håber kvindegrupper, at han vil markere en holdningsændring på området.

Præsident Bukele har udtalt, at han er imod abort, men har samtidig udtrykt sympati med kvinder, der aborterer ufrivilligt.

- Hvis en fattig kvinde får en spontan abort, bliver hun straks mistænkt for at have fået foretaget en abort. Her kommer spørgsmålet om social ulighed i spil, sagde Nayib Bukele under valgkampen.