Udland

Sådan er Trump kommet frem til, at Grønland koster Danmark 700 millioner dollar om året

Ekspert mener, det er bizart, når præsident Trump forsøger at gøre Grønland til et spørgsmål om penge og politik.

USA's præsident, Donald Trump, bekræftede søndag, at han er interesseret i at købe Grønland ud fra et "strategisk" synspunkt.

På et pressemøde i New Jersey sagde Trump:

- Meget kan blive gjort. I virkeligheden drejer det sig om én stor ejendomshandel. Det er hårdt for Danmark, fordi de taber 700 millioner dollar om året på Grønland.

Det er rigtigt, at Danmark har en række udgifter i forbindelse med rigsfællesskabet, og Trump rammer heller ikke helt ved siden af med de 700 millioner dollar.

Grønlænderne modtager hvert år et bloktilskud fra Danmark til dækning af en række udgifter, så det grønlandske hjemmestyre kan løbe rundt. Grønland har modtaget bloktilskud siden 1979.

I et svar fra tidligere finansminister Kristan Jensen (V) til Dansk Folkepartis Søren Espersen fremgår det, at bloktilskuddet i 2017 var på 3,68 milliarder kroner.

Ud over bloktilskuddet har Danmark udgifter til "varetagelse af sagsområder i Grønland", der dækker over en række områder, som grønlænderne kan søge tilskud til. I 2017 var udgiften til denne post 576,2 millioner kroner.

I forbindelse med liberalisering af spilleområdet i Grønland gav Danmark i 2017 et tilskud på 40 millioner kroner.

Dermed er den samlede støtte på omkring 4,29 milliarder kroner - eller cirka 670 millioner dollar. Ikke langt fra Trumps 700 millioner dollar.

En bizar tanke

Martin Breum, journalist og forfatter til en række bøger om grønlandsk selvstændighed og arktisk sikkerhedspolitik, mener dog, at hele præmissen for Trumps analyse er falsk.

- Hele tanken om at gøre det her op i økonomi er en bizar reduktion af hele komplekset. Grønland er en kolossal kilde til goder for Danmark i form af international anseelse, kulturel berigelse og historisk sammenhængskraft, siger Martin Breum til TV 2 og fortsætter:

- Så hele Grønlands-komplekset kan ikke reduceres til et spørgsmål om penge og politik.

Formanden for det grønlandske selvstyre, Kim Kielsen, afviste fredag, at Grønland er eller kan komme til at være til salg. Det samme gjorde Danmarks statsminister, Mette Frederiksen.

Trump trækker i land om Danmark-besøg

På pressemødet søndag i New Jersey trak Donald Trump i land angående det ellers planlagte besøgte i Danmark i starten af september.

Trump sagde, at han "måske" kommer til landet:

- Vi er en af Danmarks allierede, og vi hjælper Danmark, og vi beskytter Danmark. Jeg overvejer at tage dertil (Danmark, red.).

- Jeg tager ikke nødvendigvis helt sikkert dertil. Det gør jeg måske. Vi tager til Polen, og så tager vi måske til Danmark, sagde Donald Trump på pressemødet ifølge det amerikanske medie ABC News.

Forbereder Trumps besøg

Det er dronning Margrethe, der har inviteret Donald Trump på et officielt statsbesøg. Planen er, at han skal ankomme til Danmark 2. september, efter at han dagen forinden har besøgt Polen.

Statsminister Mette Frederiksen (S), som lige nu befinder sig i Grønland, forventer stadig, at Donald Trump besøger Danmark til september.

- Vi lægger til grund, at der kommer et besøg af den amerikanske præsident, og vi er jo i gang med forberedelserne til det, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Hvis Donald Trump kommer til Danmark, er det planlagt, at han også skal mødes med formanden for det grønlandske selvstyre.