Udland

Kongehuset og ambassade er tavse om Trump - fifty-fifty om han kommer, mener ekspert

Danmark og Mette Frederiksen gør lige nu det helt rigtige i håndteringen af sagen, mener ekspert.

Kommer USA's præsident Donald Trump til Danmark - eller gør han ikke?

Forvirringen synes total.

Trump selv siger, at han "overvejer det".

Statsminister Mette Frederiksen (S) regner med det, men direkte adspurgt vil hverken kongehuset eller den amerikanske ambassade kommentere præsidentens eventuelle besøg på dansk grund mandag.

Martin Marcussen er professor i diplomati ved Københavns Universitet, og han vil gerne vurdere sandsynligheden med et forsigtigt bud.

- Det er vel fifty-fifty, om præsidenten kommer. Der er en betydelig usikkerhed, og det er noget, Donald Trump i princippet kan bestemme, når han på samme Europa-rejse er i Polen dagen forinden. Der er ikke noget eller nogen, der kan tvinge præsidenten til at komme, hvis ikke han føler for det, siger han.

Det er dronning Margrethe, der har inviteret Donald Trump på et officielt statsbesøg. Planen er, at han skal ankomme til Danmark 2. september efter besøget i Polen.

Klogt ikke at lade sig provokere

Den amerikanske præsidents uforudsigelighed er notorisk, og derfor kommer den nuværende forvirring formentlig ikke som nogen stor overraskelse for de danske diplomater i Udenrigsministeriet.

- Man har indkalkuleret den risiko, at han aflyser. Fra dansk side kan man også vælge at nedjustere til et arbejdsbesøg, hvor statsministeren deltager, men dronningen ikke gør. Eller nedgradere yderligere til, at det bliver et privat besøg, siger Martin Marcussen.

Indtil videre har Mette Frederiksen dog handlet klogt ved udadtil at holde fast i, at præsidenten kommer, lyder vurderingen:

- Med den store usikkerhedsfaktor er det klogt ikke at lade sig provokere og reagere meget hårdt på Trump fra statsministerens side. Så vil vi først for alvor have en diplomatisk krise.

Mette Frederiksen, der i øjeblikket er på besøg i Grønland, siger til TV 2, at forberedelserne til besøget fortsætter som planlagt fra dansk side. Hun understreger, at hun frem til statsbesøget vil fokusere på selve besøget og ikke alt muligt andet.

- Jeg vil fokusere på det vigtige, nemlig det historiske samarbejde mellem USA og Danmark. Det er det danske udgangspunkt for et forhåbentligt snart kommende besøg af den amerikanske præsident, siger Mette Frederiksen.

Statsbesøg er blevet aflyst før

Det er før set, at statsbesøg er blevet aflyst. Som i 2016, hvor den danske dronning Margrethe alligevel ikke rejste til Tyrkiet.

Hun skulle have mødtes med landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, men da landet var i undtagelsestilstand grundet et mislykket militærkup, havde dronningen en legitim undskyldning til at aflyse, forklarer diplomatieksperten.

Ellers aflyses besøg kun ved eksempelvis sygdom.

Trump, der ankommer sammen med sin hustru, Melania Trump, skal efter planen blandt andet mødes med statsminister Mette Frederiksen og danske erhvervsfolk, og under det to dage lange besøg vil præsidenten også mødes med den færøske lagmand og formanden for det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut.

Trumps tre forgængere, Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama, besøgte også Danmark under deres tid som præsidenter.