Udland

Trump om Grønland: - Det er i bund og grund en stor ejendomshandel

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), slog søndag fast, at Grønland ikke er til salg.

Siden fredag er der blevet skrevet side op og side ned om et muligt amerikansk køb af Grønland.

Og nu kommenterer USA’s præsident, Donald Trump, for første gang selv historien.

Ifølge Reuters siger han, at han er interesseret i Grønland set fra et ’strategisk synspunkt’, men at det ikke er øverst på hans dagsorden.

- Angående Grønland – så kom det ud på en eller anden måde. Det er bare noget, vi har talt om. Danmark ejer det. Vi er meget gode allierede med Danmark, vi beskytter Danmark, ligesom vi beskytter store dele af resten af verden, siger Donald Trump.

Han fortæller, at snakken om Grønland er blevet vendt i staben omkring ham, og at han selv sagde, at det var interessant fra et strategisk perspektiv.

- Det er i bund og grund en stor ejendomshandel. Der er meget, man kunne gøre. Det koster Danmark virkelig meget. De taber 700 millioner dollar hvert år på at have det. Så de har det med stort underskud.

Grønland modtog i 2018 3,8 milliarder kroner i bloktilskud fra Danmark. Om det er det tal, som Donald Trump henviste til, fremgik ikke.

Mette F: Ikke til salg

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), slog søndag fast, at Grønland ikke er til salg.

Det gjorde hun, da hun blev forholdt, at Larry Kudlow, der er økonomisk rådgiver i Det Hvide Hus, havde bekræftet i Fox News, at Trump havde vist interesse for et køb af Grønland.

- Grønland er ikke til salg. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håber vedholdende, at det ikke er noget, der er alvorligt ment, sagde Mette Frederiksen til den grønlandske avis Sermitsiaq.

Mette Frederiksen er på besøg i Grønland søndag og mandag.

Landsstyreformand har også afvist

Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen har også afvist et salg. Og så længe selvstyret i Grønland er af den holdning, kan et salg ikke blive en realitet.

Det skyldes dels, at FN efter Anden Verdenskrig lavede regler for oprindelige folk, der ifølge adjunkt på Grønlands Universitet Rasmus Leander Nielsen gør det umuligt for Danmark at sælge den store ø hen over hovedet på det grønlandske folk.

- Og dels slår selvstyreloven fra 2009 klart fast, at grønlænderne er deres eget folk. Så det er et meget klart nej til spørgsmålet om, hvorvidt Grønland er Danmarks til at sælge, siger Rasmus Leander Nielsen.