Dagens demonstration i Hongkong er stor, vĂĄd og indtil videre fredelig

Demonstranter i Hongkong fortsætter deres protester, mens kinesiske paramilitære styrker opmarcheres i naboby.

For 11. weekend i træk er folk søndag samlet til en stor demonstration i Hongkong. Demonstrationen, der finder sted i øsende regn, har trodset et forbud mod at marchere gennem byen, men er indtil videre forløbet fredeligt.

I løbet af ugen har Hongkong været præget af meget voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi i Hongkongs internationale lufthavn. Op til søndagens demonstration, der startede i en park i det centrale Hongkong, har arrangørerne derfor opfordret til en fredelig protest.

Mange af demonstranterne har dog trodset opfordringen til at lade masker og tørklæder blive hjemme, ligesom de har trodset politiets forhåndskrav om, at de skulle blive i parken og ikke gå gennem byen. Den britiske avis The Guardian skriver, at parken blev overfyldt med demonstranter med opslåede paraplyer, så nogle af dem blev tvunget ud i gaderne i stedet.

"Den spontane demonstration"

Ifølge TV2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der følger demonstrationen, er den store søndagsdemonstration med deltagelse af både unge og gamle en fredelig afveksling efter mange dages gadekampe:

- Spørgsmålet er så, hvad der kommer til at ske her til aften, når den lovlige demonstration er slut, og den spontane demonstration fortsætter, siger han.

Et land, to systemer

Hongkong var i mere end 150 ĂĄr en britisk koloni, men blev i 1997 overdraget til Kina.

En del af aftalen gik på, at millionbyen skulle have delvist selvstyre de første 50 år, og siden da har parolen heddet ”ét land, to systemer”.

Det betyder i praksis, at Hongkong er langt mere demokratisk end resten af etpartistaten Kina.

I 2047 udløber 50-ĂĄrsperioden, og selvom der stadig er 28 ĂĄr til, er de første skridt pĂĄ vej mod et samlet Kina sĂĄ smĂĄt ved at blive taget. SĂĄsom lovforslaget om at fĂĄ udleveret mistænkte kriminelle, der opholder sig i Hongkong, til retsforfølgelse i Kina.

Demonstrationerne i Hongkong startede som en protest mod et lovforslag, der gjorde det muligt at udlevere anholdte i Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Efter nogle dages protester blev lovforslaget udskudt, men ikke taget helt af bordet. Og det var ikke nok til at tilfredsstille demonstranterne.

Protesterne fortsatte – med krav om, at lovforslaget opgives helt, og med nye, vidtgående krav om, at Hongkongs leder, Carrie Lam, skulle gå af, og at flere hundrede tilbageholdte demonstranter fra de mange sammenstød i gaderne skulle sættes på fri fod.

Paramilitære styrker

Kina har samlet en stor paramilitær styrke i nabobyen Shenzhen, mindre end 30 kilometer fra Hongkong. Officielt er styrken på øvelse, men demonstranterne i Hongkong ser deres tilstedeværelse som en klar trussel om, at Kina kan gribe voldeligt ind i Hongkong, hvis man ønsker det.

- Det er noget, der skaber frygt og sådan set bekræfter demonstranterne i, hvorfor de er på gaden. Det er de, fordi de er bekymrede for den stigende kinesiske indflydelse. De her paramilitære styrker er meget tæt på, siger Rasmus Tantholdt fra Hongkong.

Han tror dog ikke, at en kinesisk indgriben er overhængende:

- Hvis kineserne gør det, vil det få uoverskuelige konsekvenser, både økonomisk og verdenspolitisk. Alles øjne vil igen blive rettet mod Kina. Nu er de lykkedes i mange år med at skjule de overtrædelser af menneskerettighederne, der finder sted i Kina. Men hvis de helt åbenlyst finder sted på gaden i Hongkong, så vil hele verden pege fingre ad Kina, og kineserne har ikke lyst til at tabe ansigt overfor hele verden, siger Rasmus Tantholdt.