Udland

Presset Salvini lader mindreårige forlade omstridt skib efter 16 dage til søs

Samtidig lyder det nu fra organisation, at den ikke længere kan garantere for forholdene om bord på skibet.

Den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, har lørdag indvilliget i at lade 27 mindreårige forlade et redningsskib med migranter, der nu i 16 dage har ligget i venteposition ud for øen Lampedusa.

I et brev til premierminister Giuseppe Conte lader Salvini forstå, at det udelukkende sker for at imødekomme Contes insisteren, og at beslutningen på ingen måde danner præcedens.

Forinden havde premierministeren i breve til Salvini krævet, at de mindreårige skulle have lov til at komme af skibet.

- Jeg tager til efterretning, at du beordrer, at de (formodede) mindreårige passagerer, der i øjeblikket befinder sig om bord på skibet, bliver sat i land. Jeg vil derfor, inden for mine beføjelser og som udtryk for loyalt samarbejde, sørge for, at der ikke lægges hindringer i vejen for denne, din enerådende, beslutning, lyder det fra Matteo Salvini ifølge La Repubblica.

Han føler sig overbevist om, at en stor del af italienerne fortsat deler hans synspunkter, og udtrykker "skuffelse og bekymring" over beslutningen.

Optagelser viser, at flere mindreårige migranter allerede lørdag er begyndt at gå fra borde. I små både er de blevet sejlet ind til Lampedusa.

Mindreårige migranter ses her om bord på en båd, der sejler dem i land.

Skæbnen for de flere end 100 andre migranter på skibet er fortsat uvis.

Salvini: Deres egen skyld

Redningsskibet fra den spanske organisation Open Arms samlede migranterne op fra en smuglerbåd i Middelhavet i begyndelsen af august.

Siden da har skibet befundet sig ud for Lampedusa og ventet på at kunne lade de 134 migranter gå fra borde, efter at seks EU-lande har accepteret at tage imod dem.

Men med henvisning til en ny lov, der forbyder private redningsskibe at lægge til kaj i Italien, har en skeptisk Matteo Salvini afvist at lade migranterne gå i land.

Skibet Open Arms har ligget i venteposition ud for Lampedusas kyst siden starten af august.

Ifølge Open Arms forværres forholdene løbende. Lørdag lyder det fra organisationen, at de foreløbigt 16 dage om bord på redningsskibet har sat sine spor på migranterne, der jævnligt ender i slagsmål, og at det ikke længere er muligt at garantere for sikkerheden om bord.

- Det er forfærdeligt. Det er ikke kun fysisk, men også psykologisk. Forholdene, som de oplevede i først Libyen og nu på skibet, er simpelthen forfærdelige med 130 mennesker og to toiletter, siger Open Arms' direktør, Oscar Camps, til nyhedsbureauet Reuters.

Men Salvini står fast på, at Open Arms bare kunne have sejlet migranterne til Spanien i stedet, og at den spanske ngo derfor selv bærer skylden for, at migranterne har måttet blive så længe på skibet.

Regeringskaos har skabt usikkerhed

Når indenrigsministeren nu alligevel giver efter og lader de mindreårige forlade skibet, skyldes det da også i højere grad hensyn til den indenrigspolitiske situation i Italien, forklarer TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

I sidste uge meddelte Matteo Salvinis parti, Lega, at det ville fremsætte et mistillidsvotum til den regering, som partiet selv er en del af, og at der burde udskrives nyvalg.

Han led i første omgang et nederlag i senatet, og nu et nyt nederlag, når mistillidsafstemningen finder sted i parlamentet 20. august.

- Salvini er en meget presset mand i disse dage. I tilfælde af, at valget bliver til noget, er han nødt til at vise sig fra sin gode side over for regeringspartnerne, og derfor har han bøjet sig for Contes krav. Men det er bestemt ikke noget, han bryder sig om, fortæller Eva Ravnbøl.