Udland

Regeringen: - Grønland er ikke til salg for dollars, rubler eller yen

Når Trump til september besøger Danmark, er der vigtigere emner på programmet end et salg af Grønland, lyder det fra udenrigsminister, Jeppe Kofod.

Den danske regering kommenterer ikke rygter.

Og det er, hvad udenrigsminister Jeppe Kofod kalder forlydenderne om, at USA’s præsident, Donald Trump gerne vil købe Grønland.

Men skulle rygtet bliver til et konkret bud fra præsidenten, er svaret meget klart:

- Grønlands regering har jo sagt meget klart, at Grønland ikke er til salg, men i øvrigt er åben over for samarbejde og samhandel. Og den holdning deler den danske regering fuldstændig. Grønland er ikke til salg hverken for dollars, rubler eller andre valutaer, siger udenrigsministeren til TV 2.

USA kan ikke købe Grønland

Det er anonyme kilder, der til amerikanske medier som Wall Street Journal og Washington Post samt CNN har sagt, at Trump gentagne gange har luftet tanken om købe sig ret til at plante det amerikanske flag på verdens største ø.

Og som Jeppe Kofod nævner, var den grønlandske landsstyreformand, Kim Kielsen, ifølge Ritzau hurtigt ude at afvise, at Grønland vil eller kan blive solgt.

Så længe selvstyret er af den holdning, kan et salg ikke blive en realitet.

Det skyldes dels, at FN efter Anden Verdenskrig lavede regler for oprindelige folk, der ifølge adjunkt på Grønlands Universitet Rasmus Leander Nielsen gør det umuligt for Danmark at sælge den store ø hen over hovedet på en grønlandske folk.

- Og dels slår selvstyreloven fra 2009 klart fast, at grønlænderne er deres eget folk. Så det er et meget klart nej til spørgsmålet om, hvorvidt Grønland er Danmarks til at sælge, siger Rasmus Leander Nielsen.

Afviste bud for 70 år siden

Grønland, der geografisk ligger i Nordamerika, har tidligere fået et bud fra USA.

Det skete i 1946, hvor amerikanerne i første omgang ville bytte lige over med delstaten Alaska og til sidst endte med at byde 100 millioner dollar.

Dengang hed præsidenten Harry S. Truman, og dengang var øen heller ikke til salg for dollars.

Ifølge Berlingskes tidligere USA-korrespondent og nuværende sikkerhedskorrespondent, er det ikke helt uden grund at et køb af Grønland er interessant for stormagten.

- Det arktiske område er i løbet af de seneste år blevet mere og mere militariseret, i takt med at de mindre ismasser har gjort det lettere at bevæge sig i området deroppe. Rusland har optrappet deres tilstedeværelse i Arktis, og nu vil USA gøre det samme. Der er en regulær magtkamp, siger Kristian Mouritzen til TV 2.

Masser af vigtige emner til Trump-besøg

Korrespondenten mener da også, at det indgår i Donald Trumps plan med hans besøg i Danmark til september:

- Han vil opnå mere militær magt i det arktiske område ved at udvide de aftaler, som USA allerede har med Danmark og Grønland om blandt andet Thule-basen.

Om det også er en del af Trumps plan at lægge et bud på Grønland, er usagt. Men det er ikke en del af regeringens plan:

- Arktis ændrer sig i de her år. Havisen smelter, der er nye handelsveje, økonomisk og militær aktivitet. Vi skal bevare området som et afrustningsområde. Vi skal have øje for den meget sårbare natur og klima og de mennesker, der bor i det arktiske område. Alle de ting er vigtige for os at få drøftet, siger udenrigsminister Jeppe Kofod til TV 2.

- Jeg glæder mig til det, det bliver rigtig spændende.