Udland

Hvis Trump vil købe Grønland, er det for at vinde magtkamp om Arktis, mener ekspert

Amerikanerne vil have Grønland, men Grønland vil ikke have amerikanerne, siger lektor fra Forsvarsakademiet.

USA's præsident overvejer tilsyneladende idéen om at købe Grønland. Det siger flere anonyme kilder, der har kendskab til sagen, til de amerikanske aviser Wall Street Journal og Washington Post samt til CNN.

Der er en køber, men der er ikke en sælger

Jon Rahbek-Clemmensen, lektor, Institut for Militære Operationer ved Forsvarsakademiet

Donald Trump skal gentagne gange have luftet tanken om at købe verdens største ø over for sine rådgivere, men de planer kan præsidenten godt droppe.

Det siger Rasmus Leander Nielsen, der er adjunkt på Grønlands Universitet.

- Det kan simpelthen ikke lade sig gøre for Danmark at sælge Grønland, siger han.

Dels er der i FN-regi efter Anden Verdenskrig lavet regler for oprindelige folk, der ifølge universitetslektoren gør det umuligt for Danmark at sælge den store ø hen over hovedet på grønlænderne.

- Og dels slår selvstyreloven fra 2009 klart fast, at grønlænderne er deres eget folk. Så det er et meget klart nej til spørgsmålet om, hvorvidt Grønland er Danmarks til at sælge, siger Rasmus Leander Nielsen.

Derfor er Grønland interessant

Selvom et køb ikke er muligt i henhold til love og regler, er det ikke uden grund, hvis Trump er interesseret i Grønland.

Det siger Kristian Mouritzen, der er tidligere USA-korrespondent og nu sikkerhedspolitisk korrespondent for Berlingske.

- Det arktiske område er i løbet af de seneste år blevet mere og mere militariseret, i takt med at de mindre ismasser har gjort det lettere at bevæge sig i området deroppe. Rusland har optrappet deres tilstedeværelse i Arktisk, og nu vil USA gøre det samme. Der er en regulær magtkamp, siger Kristian Mouritzen til TV 2.

Det er ikke helt ufarligt, at USA nu vil have større magt i det arktiske område. Hele magtbalancen vil blive forskudt, hvis USA får held med at etablere flere baser på Grønland, mener Mouritzen:

- Området vil komme til at myldre med russiske og amerikanske krigsskibe, ubåde og fly. Der tegner sig et helt andet sikkerhedspolitisk billede, og det er ikke til at vide, hvad det ender med.

Klar plan med Trump-besøg

Kristian Mouritzen mener, at Trump har en klar plan med sit statsbesøg i Danmark i starten af september.

- Han vil opnå mere militær magt i det arktiske område ved at udvide de aftaler, som USA allerede har med Danmark og Grønland om blandt andet Thule-basen, siger korrespondenten.

Basen blev etableret under den kolde krig, da USA fik lov til at oprette et forsvarsanlæg på Grønland på baggrund af en aftale med Danmark fra 1951.

Thule-basen skulle blandt andet støtte USA's langtrækkende bombeoperationer.

Interessen er ikke gengældt

Jon Rahbek-Clemmensen, lektor på Institut for Militære Operationer ved Forsvarsakademiet, er enig i, at det primært er de militære forhold, der gør Grønland interessant for Trump.

Men interessen er ikke gengældt.

- Amerikanerne vil gerne have Grønland, men Grønland vil ikke have amerikanerne. Det kommer ikke til at ske. Der er en køber, men der er ikke en sælger, siger Jon Rahbek-Clemmensen til TV 2.

Det har ikke været muligt for Wall Street Journal at få en kommentar på meldingen om Trumps interesse fra hverken Grønland eller Danmark. Heller ikke Det Hvide Hus har svaret på avisens forespørgsel om en kommentar i sagen.

Løkke: Det må være en aprilsnar

Danske politikere står dog i kø for at kommentere historien på Twitter. Og hos dem lader historien til at være noget af en vittighed, som aldrig vil kunne blive til virkelighed.

Tidligere statsminister Lars Løkke kommenterer således, at:

- It must be an April Fool’s Day joke ... but totally out of season. (Det må være en aprilsnar... men helt uden for sæsonen.)

Også de radikales Martin Lidegaard, som er tidligere udenrigsminister, håber på, at der er tale om en joke:

- Trump købe Grønland?! Forhåbentlig en joke, men ellers en forfærdelig tanke med risiko for militarisering af Grønland og mindre selvstændighed til det grønlandske folk - udover stort tab for Danmark.

Der bor omkring 56.000 personer i Grønland, der er verdens største ø. Geografisk ligger Grønland i Nordamerika, nordøst for Canada, men historisk, politisk og økonomisk er landet tæt knyttet til Europa.

Præsident Trump vil under sit besøg i Danmark 2.-3. september mødes med både statsminister Mette Frederiksen (S) og Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen.