Udland

Sydkoreas præsident vil genforene Nord- og Sydkorea inden 2045

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, skåler med Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, under et møde i 2018. Pool New / Ritzau Scanpix

Sydkoreas præsident forsøger at få gang i nedrustningsforhandlingerne og opfordrer til et nyt møde mellem Nordkorea og USA.

Sydkorea og Nordkorea bliver måske genforenet inden 2045.

Det ønsker Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, i hvert fald, og han fortalte det til sine landsmænd i en tv-transmitteret tale torsdag i forbindelse med 74-årsdagen for Koreas befrielse fra Japan under Anden Verdenskrig.

- Jeg lover at støbe et fundament, så vi med succes kan være værter for De Olympiske Lege i Seoul og Pyongyang i 2032 og stå som et fyrtårn i verden som ét Korea ved at opnå fred og forening i 2045, sagde Moon Jae-in ifølge Financial Times.

De to lande har meldt sig som mulige værter for OL i 2032, men det er endnu usikkert, om det lykkes for de to lande at få værtsskabet - ligesom det er usikkert, om en genforening i 2045 overhovedet er realistisk.

Præsidenten sagde nemlig også, at processen med at opnå atomnedrustning på Den Koreanske Halvø har nået "sit mest kritiske øjeblik".

Nord- og Sydkorea har formelt været i krig med hinanden siden 1950. Nordkorea har udviklet atomvåben, og selv om USA's præsident, Donald Trump, har mødtes med Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, to gange, er det endnu ikke lykkedes parterne at blive enige om, hvad der skal ske med Nordkoreas atomvåben.

Missilerne flyver igen

USA opretholder fortsat skrappe handelssanktioner mod Nordkorea, og i løbet af de seneste uger har nordkoreanerne testet flere mindre missiler. Sidstnævnte plejer at være et udtryk for, at styret i nord er utilfreds med tingenes tilstand.

Der var ellers en længere pause i prøveaffyringerne i 2018 og første halvdel af 2019, men efter de to topmøder er endt uden nogen underskrevet aftale, er Kim Jong-un igen begyndt at sende missiler til vejrs.

De seneste er dog mindre end dem, han testede i efteråret 2017.

Nordkoreanske billeder af en missiltest i begyndelsen af august 2019.
Kim Jong-un overværer en missiltest i begyndelsen af august 2019.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, har længe opfordret til fornyet dialog mellem Kim Jong-un og Donald Trump - og det gjorde han igen i talen:

- Det er nu tid for de to Koreaer og USA til at fokusere på at genoptage forhandlingerne på den tidligst mulige dato, sagde præsidenten.

Moon Jae-in taler til nationen 15. august 2019.

Nordkorea har endnu ikke reageret på talen.

Moon Jae-ins politiske modstandere i det koreanske frihedsparti oplyser over for nyhedsbureauet Yonhap, at partiet ser præsidentens udmelding om en genforening i 2045 som "formålsløs retorik", der fuldstændig mangler en realistisk plan.