Udland

Seks EU-lande vil tage imod migranter fra omstridt redningsskib

Det spanske redningsskib Open Arms har givet næring til en krise i det politiske landskab i Italien.

Seks EU-lande har torsdag meldt sig klar til at tage imod 147 migranter fra det spanske redningsskib Open Arms.

Det oplyser Italiens premierminister, Giuseppe Conti.

- Frankrig, Tyskland, Rumænien, Portugal, Spanien og Luxembourg har meddelt, at de er klar til at tage imod migranterne, skriver Conte i et åbent brev til indenrigsminister, Matteo Salvini, som premierministeren har lagt ud på Facebook.

Den højreorienterede, indvandringskritiske Salvini har nægtet at lade migranterne lægge til kaj i Italien.

Gere ombord

Open Arms har kastet anker i Middelhavet ved den italienske ø Lampedusa, to uger efter at besætningen reddede migranterne fra en smuglerbåd, der ikke var sødygtig.

Sagen fik ekstra opmærksomhed, da den amerikanske skuespiller Richard Gere i sidste uge gik ombord på skibet.

- Det vigtigste for disse mennesker ombord er at komme til en åben havn, komme i land og få mulighed for at starte et nyt liv, sagde Richard Gere fra fordækket af Open Arms i en videooptagelse, der blev sendt til nyhedsbureauet Reuters.

Italiensk krise

Italien har vedtaget en lov, der forbyder private redningsskibe at lægge til, hvilket har skabt spændinger i relationen til de øvrige EU-lande. Den italienske regering truer med at beslaglægge skibe, der trodser forbuddet.

Men det spanske redningsskib har givet ny næring til en politisk krise i Italien.

Conte skriver til Salvini, at indenrigsministerens afvisning af at lade migranterne gå i land er den seneste af flere udmeldinger, som premierministeren "ikke kan acceptere".

Salvinis parti, Lega, dannede sidste år overraskende regering med Femstjernebevægelsen, som Luigi Di Maio står i spidsen for.

Samarbejdet er dog for alvor ved at smuldre. Fredag i sidste uge stod Lega som afsender på en pressemeddelelse, hvor partiet gjorde det klart, at det fremsætter en mistillidserklæring til regeringen.

Norsk skib venter

Yderligere et redningsfartøj i Middelhavet med omkring 350 mennesker om bord, Ocean Viking, der sejler under norsk flag, venter på tilladelse til at gå i havn i et EU-land.

Migranter ombord på 'Ocean Viking'.

FN's flygtningeorganisation, UNHCR, har opfordret europæiske myndigheder til at lade de over 500 migranter på de to skibe til at komme i land.

Ifølge UNHCR er flere af migranterne overlevende efter overgreb i Libyen og kommer fra såkaldte flygtningeproducerende lande.