Udland

Livvagt og knoglebrud øger mystikken om milliardærs død i fængslet

Retsmedicinere er i gang med at klarlægge, hvad der forårsagede Jeffrey Epsteins død.

På forsiden af halsen lige omkring adamsæblet sidder der en lille knogle, som hedder tungebenet.

Nogen hjalp ham med at gøre det

Igor Zinoviev, tidligere livvagt og kampsportsekpert

Det gjorde der også på den pædofilianklagede amerikanske milliardær Jeffrey Epstein, som blev fundet død i en fængselscelle i New York i weekenden.

Milliardæren, der havde forbindelser til toppen af det amerikanske samfund, var anklaget for menneskehandel og alvorlige overgreb mod flere mindreårige piger. De yngste af dem var 14 år.

Efter hans formodede selvmord i fængslet er internettet gået amok med konspirationsteorier.

Teorierne fik ny næring torsdag, da den amerikanske avis Washington Post bragte en historie om Jeffrey Epsteins tungeben.

Avisen har talt med to anonyme kilder med kendskab til obduktionen af Jeffrey Epstein, og ifølge deres oplysninger var milliardærens tungeben brækket.

Og så fremgår det af artiklen, at retsmedicinere oftest ser brækkede tungeben hos personer, der er blevet stranguleret - altså ofre, der er blevet kvalt med vilje af et andet menneske.

Brækkede tungeben kan dog også forekomme hos mennesker, der har begået selvmord ved hængning, hvilket myndighederne har en teori om, at Jeffrey Epstein gjorde. Det forekommer dog ikke så ofte.

Ifølge en indisk undersøgelse af selvmordsskader fra 2010 til 2013 er der kun cirka seks procents risiko for, at tungebenet brækker som følge af suicidal hængning, skriver Washington Post.

Endnu ingen konklusioner

Ifølge en udtalelse fra de amerikanske myndigheder blev Jeffrey Epstein fundet livløs i sin celle i Metropolitan Correctional Center i New York klokken 06.30 lørdag morgen. Personalet forsøgte genoplivning, uden held, og milliardæren blev erklæret død på hospitalet.

Det fremgår af udtalelsen, at der formentlig er tale om et selvmord, men at FBI efterforsker sagen.

Obduktionen er led i den efterforskning, og chefen for de retsmedicinske undersøgelser i New York, Barbara Sampson, oplyser til Washington Post, at dødsårsagen endnu er uafklaret.

- I alle retsmedicinske undersøgelser skal samtlige informationer samles for at fastslå dødsårsagen. Alt skal være i overensstemmelse med hinanden, og ingen undersøgelsesresultater må stå alene, siger hun til avisen.

Oplysningerne om det brækkede tungeben er blot den seneste i en række af mystiske omstændigheder ved milliardærens død i fængslet.

Selv USA's præsident, Donald Trump, har på Twitter deltaget i spekulationerne om, hvorvidt Jeffrey Epstein nu også begik selvmord.

Milliardæren var blandt andet anklaget for at have tvunget kvinder til seksuelt samkvem med sine magtfulde og berømte venner, og det giver grobund for spekulationer om, hvem der kan have fået noget ud af, at Jeffrey Epstein pludselig blev tavs.

Afsløringen af skaderne på hans hals kommer kort efter historier om, at fængselsbetjentene på Metropolitan Correctional Center ikke overvågede deres højt profilerede fange, som de burde have gjort.

Milliardæren havde været under overvågning nogle uger før sin død, fordi han var selvmordstruet, men 29. juli vurderede myndighederne, at det ikke længere var nødvendigt.

Den nat dødsfaldet fandt sted, kiggede betjentene ikke ind i cellen i flere timer, selvom de burde have gjort det ifølge fængslets regler. USA's justitsminister, William Barr, sagde i weekenden, at han er rystet over uregelmæssighederne i fængslet, og at han har flyttet fængslets chef til et andet tjenestested på grund af sagen.

Livvagtens teori

Spekulationerne om Jeffrey Epsteins død har desuden fået næring af et interview med hans tidligere livvagt, den russiske kampsportsudøver Igor Zinoviev, i New York Magazine.

Igor Zinoviev arbejdede som livvagt og personlig træner for Jeffrey Epstein og boede i hans hus i Palm Beach i en periode på over fem år.

I interviewet i New York Magazine bliver Igor Zinoviev spurgt om, hvad han tænkte, da han fandt ud af, at Jeffrey Epstein var død i fængslet.

- Er du sikker på, at du vil høre, hvad jeg tænkte?

- Nogen hjalp ham med at gøre det, lød svaret fra den tidligere livvagt.

Da journalisten ville vide hvorfor, svarede han:

- Det er for stort et spørgsmål.

Igor Zinoviev blev desuden konfronteret med tidligere udtalelser om, at Jeffrey Epstein havde en aftale med det lokale politi. Aftalen gik ifølge New York Magazines journalist ud på, at ordensmagten advarede milliardæren i forvejen, hvis de rykkede ud til hans hjem.

Har du tanker om selvmord?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser.

Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.

Du kan også kontakte Psykiatrifonden, der tilbyder personlig rådgivning og samtale til mennesker med psykiske sygdomme og problemer. Telefonnummeret er 39 25 25 25.

Men den historie ville livvagten ikke længere kommentere.

- Hør nu her, bring ikke dig selv i vanskeligheder, lød svaret fra ham.

FBI er stadig i gang med at undersøge omstændighederne omkring milliardærens død.