Udland

Billeder af udmarvet elefant vækker vrede: - Ingen ser tårerne i hendes øjne

Tikiri skulle ifølge folkene bag religiøs festival lide af en fordøjelsessygdom. Lek Chailert / Save Elephant Foundation

I Sri Lanka er det tradition, at elefanter i kostume marcherer gennem byerne under religiøse festivaler.

En 70-årig udmarvet elefant er blevet fjernet fra en parade i forbindelse med Esala Perahera, en buddistisk festival i byen Kandy i Sri Lanka. Det er sket, efter at billeder af den udmarvede elefant Tikiri skabte vrede blandt dyrevenner.

Lek Chailert, som er grundlægger af Save Elephant Foundation, lagde billeder af elefanten på Facebook. Opslaget gik efterfølgende viralt.

I opslaget skrev Chailert, at "ingen ser tårerne i Tikiris øjne", med henvisning til dens kostume.

Hun skrev også, at Tikiri blot er én af 60 elefanter, som bliver tvunget til at gå i parade ti dage i træk under festivalen.

Ifølge Chailert bliver elefanterne spændt fast i korte lænker, så de bevæger sig langsommere gennem den larmende aftenparade.

I første omgang sagde folkene bag festivalen, at Tikiri ikke var så svag og uegnet til at deltage, som den så ud. Derfor var det ikke synd for Tikiri, at den skulle gå de mange kilometer i paraden hver aften.

Men efter den massive digitale modstand på de sociale medier valgte festivalen altså at trække den aldrende elefant fra festivalens finale.

This is Tikiiri, a 70 year old ailing female. She is one of the 60 elephants who must work in the service of the...

Posted by Save Elephant Foundation on Tuesday, August 13, 2019

Lider af fordøjelsessygdom

En talsperson for festivalen har tidligere forklaret til Metro, at Tikiri lider af en fordøjelsessygdom, som forhindrer elefanten i at tage på i vægt. Sygdommen skulle dog ikke have påvirket dens styrke og færdigheder.

- Det er hendes ejer og elefantpassers ansvar at holde øje med hendes tilstand. Når det er sagt, så er det kun fysisk sunde elefanter, der er med i Perahera, siger talsmanden til Metro.

- Tikiri bliver nu behandlet for sin sygdom, siger Pradeep Nilanga Dela fra templet, som står for festivalen.

Jayantha Jayewardene, som står for The Biodiversity and Elephant Conservation Trust i Sri Lanka, siger til AFP, at han har alvorlige bekymringer, når det gælder Tikiris helbred.

- Tydeligvis er dyret alvorligt underernæret. Det er tæt på døden. Det her skulle aldrig have været tilladt, siger han.

Tikiri bliver ifølge Save Elephant Foundation tvunget til at gå med i paraden ti dage i træk.

Religiøse ofringer kan kurere dyr

Ifølge festivalens talsperson havde Tikiris ejer specifikt bedt om, at netop hans elefant skulle deltage i paraden, da gammel tro siger, at sådanne religiøse ofringer kan kurere svækkede dyr.

Ifølge AFP havde Tikiri deltaget i paraden hvert år, siden den var fem år gammel.

Den forklaring mildnede dog ikke Lek Chailert fra Save Elephant Foundation.

- Alle har retten til at tro, så længe den tro ikke forstyrrer eller gør skade på andre. Hvordan kan vi kalde det her en velsignelse eller noget helligt, hvis det bringer lidelse til nogen, skriver hun på Facebook.

Elefanter som kæledyr

Rige srilankanere holder ofte elefanter som kæledyr. Imidlertid er landet blevet kritiseret af flere dyrerettighedsgrupper for den måde, man behandler elefanter. Blandt andet Esala Perahera Festivalen har modtaget en del kritik.

De asiatiske elefanter har været på listen over truede dyr siden 1986.