33-årig dansker demonstrerer i Hongkong: - Hyklerisk at sidde på sidelinjen
I ti uger har politi og demonstranter tørnet sammen i Hongkongs gader. Blandt demonstranterne er danske Thor Mårup.
Tåregas og gummikugler er den seneste tid fløjet gennem luften i Hongkongs gader i voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi.
Det er ikke kun lokale hongkongere, der trækker i sort tøj og går på gaden.
Under en stor del af demonstrationerne har danske Thor Mårup stået side om side med demonstranterne.
Han siger, han kæmper for at bibeholde hongkongernes demokratiske rettigheder - og det har han tænkt sig at blive ved med.
- Jeg føler ikke, at jeg kan sidde det overhørig, når alt det her foregår. Jeg er nødt til at gøre, hvad jeg kan, for at hjælpe, siger han.
Derfor går demonstranterne på gaden
I foråret kom Hongkongs regering med et lovforslag, der vil gøre det muligt for Kina, Taiwan og Macau at bede om at få udleveret mistænkte kriminelle, der opholder sig i Hongkong, til retsforfølgelse.
Hongkong har allerede lignende aftaler med 20 andre lande – herunder Storbritannien og USA – men en del af storbyens borgere var utilfredse med udsigten til at kunne blive udleveret til Kinas brutale retssystem.
Samtidig frygtede de, at loven ville kunne misbruges til at lade Kina forfølge politiske flygtninge, som ellers havde søgt tilflugt i Hongkong.
I juni gik flere hundredtusinder demonstranter på gaden i Hongkong for at få trukket lovforslaget tilbage - og en af dem var 33-årige Thor Mårup.
Kan ikke lade være
Thor Mårup arbejder til dagligt som forretningsanalytiker i en virksomhed i Hongkong, hvor han har boet det sidste halvandet år.
Han har en hongkongsk kæreste, ligesom en stor del af han bekendtskabskreds også er lokale hongkongere.
Det er for deres skyld, at han besluttede sig for at bruge sin stemme i protesterne.
- Jeg kan ikke lade være. Jeg synes, det er hyklerisk at sidde på sidelinjen og drikke cocktails, eller hvad man ellers gør som dansker i Hongkong, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.
- Jeg føler meget stærkt for, at mine venner skal have de samme demokratiske rettigheder, som de altid har haft, og som er fuldstændigt tilsvarende til dem, vi har i Danmark.
I begyndelsen gik han på gaden sammen med sin kæreste, men i takt med at protesterne har udviklet sig til regulære kampe mellem demonstranter og politi, er hun blevet bange for at gå med.
Derfor har Thor Mårup flere gange været afsted alene, og i alt har han indtil videre deltaget i mellem 10 og 15 demonstrationer.
Luften er tyk af tåregas
Allerede efter de første store demonstrationer for to måneder siden - den 15. juni - suspenderede Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, det omstridte lovforslag på ubestemt tid.
Samtidig afviste hun dog at trække forslaget tilbage, og derfor hørte demonstrationerne ikke op.
Kritikerne blev ved med at samle sig på gaden, og politiet begyndte at bruge knipler, tåregas og gummikugler for at få kontrol over de tusindvis af demonstranter.
I begyndelsen af august beskrev TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt, hvordan luften i Hongkongs gader var så ”tyk af tåregas”, at han blev nødt til at bære gasmaske.
Ifølge demonstranterne har politiet brugt unødigt meget vold og hårdhændede metoder i forbindelse med urolighederne.
Ud over at få lovforslaget skrottet kræver de derfor også, at der foretages en undersøgelse af politivold, at sigtelser om optøjer frafaldes, og at regeringsleder Lam forlader sin post.
Militær oprustning
Der er intet, der tyder på, at optøjerne i Hongkong er ved at nå sin ende - tværtimod.
Mandag kom det via satellitbilleder og videoer frem, at det kinesiske militær er massivt til stede i byen Shenzhen, der ligger klos op ad den hongkongske grænse.
Ifølge Adam Ni, der forsker i kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitik ved det australske universitet Macquarie University i Sydney, er det et kinesisk forsøg på at sende et tydeligt signal.
- Budskabet, de ønsker at sende, er temmelig klart: Hvis protesterne eskalerer yderligere, er Kinas væbnede styrker parate til at gribe ind, skriver han på Twitter.
Som en af demonstranterne frygter Thor Mårup, hvad der vil ske, hvis det militært overlegne Kina rykker ind mod Hongkongs 7,4 millioner civile indbyggere.
- Hvis det kommer dertil, kan jeg frygte, at det går meget, meget stærkt, og at det går voldsomt for sig, siger han og fortæller, at han tager sine forholdsregler og holder sig fra frontlinjen.
Alligevel fylder frygten for, at han selv skulle komme til skade eller blive anholdt, ikke meget hos ham.
- Måske er jeg naiv, og måske er det en dansk mentalitet, men jeg kan ikke forestille mig, at det kommer til at ske for mig, siger Thor Mårup.
Søndag flyver han hjem til Hongkong, og når demonstranterne igen samles i gaderne, vil han være blandt dem.
- Jeg vil deltage, indtil det bliver så farligt, at jeg ikke kan forsvare det over for min familie, siger han.