Udland

Mens Trump slækker på miljøkrav, stiger temperaturen markant i USA

Donald Trump taler om amerikansk energiproduktion ved Shell Pennsylvania Petrochemicals Complex, 13 august, 2019. Jonathan Ernst / Ritzau Scanpix

Også i Danmark er temperaturstigningen accelereret de seneste årtier.

En koalition af 21 amerikanske delstater og syv storbyer har sagsøgt Trump-administrationen for at slække på kravene til kulkraftværker.

Det skriver flere nyhedsbureauer herunder AP.

Søgsmålet, der er indgivet ved en appeldomstol i Washington D.C., handler især om Trump-administrationens forsøg på at fjerne miljøkrav igangsat under tidligere præsident Barack Obama.

Obamas plan blev indført i 2015 for at nedbringe den amerikanske udledning af drivhusgasser, så man kunne leve op til Parisaftalen.

En aftale, som Trump trak USA ud af i 2017.

Slækker på krav, mens temperaturen stiger

Mens Trump slækker på klimakravene, stiger gennemsnitstemperaturen markant flere steder i USA.

The Washington Post har analyseret temperaturændringerne i USA gennem mere end et århundrede. Tallene taler deres tydelige sprog.

Store dele af den nordøstlige del af landet oplever ekstrem varme, hvor især vinterhalvåret er blevet markant varmere.

Tallene, der stammer fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), dækker 48 delstater og 3107 amter og går tilbage til 1895.

Kortet her viser temperaturstigningen i USA siden 1895.

De hårdest ramte regioner i USA har i løbet af de 124 år oplevet en gennemsnitlig temperaturstigning på to grader celsius eller mere – heriblandt delstaterne New Jersey og Rhode Island. Netop to grader celsius er en kritisk, international standard for global opvarmning.

I Parisaftalen fra 2015 blev verdens ledere enige om, at det globale samfund skulle reagere prompte for at holde den gennemsnitlige temperaturstigning godt og vel under to grader celsius inden år 2100 for at undgå katastrofale konsekvenser. Den kritiske grænse har flere delstater i USA nu nået – i alt 71 amter i USA har overskredet en gennemsnitlig temperaturstigning på to grader.

Alaska er den delstat i USA, der oplever den hurtigste temperaturstigning, men også Connecticut, Maine og Massachusetts mærker klimaforandringerne. I dag lever flere end 34 millioner amerikanere i regioner, der oplever voldsomme temperaturstigninger, viser tallene fra NOAA.

Trump sidder med aben

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster mener, at den primære årsag for præsident Trumps satsning på kulkraft skal ses i relation til det kommende præsidentvalg.

- Trump blev blandt andet valgt som præsident i 2016 på et løfte om at revitalisere den amerikanske kulindustri. Men siden tiltrædelsen er yderligere mindst 50 kulkraftværker blevet lukket og mindst 51 kulkraftværker varsles afviklet i nær fremtid, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Dermed risikerer præsident Trump at blive anklaget for løftebrud, hvilket kan koste ham dyrt i særligt Rustbæltet, som sendte Trump i Det Hvide Hus i 2016.

- Selvom præsidenten de facto har meget lidt indflydelse på erhvervslivets prioriteringer, sidder Trump altså tilbage med aben og forsøger sig med en sidste politisk krampetrækning og håndsrækning til en industri, som er under afvikling, lyder det fra Mirco Reimer-Elster.

Temperaturen i Danmark stiger markant

Vi oplever klimaforandringer i hele verden, men den globale opvarmning er ikke ligeligt fordelt.

Forandringerne er langt større i de arktiske egne end nær ækvator, og temperaturstigningen er accelereret de seneste årtier. I Danmark er temperaturen steget 1,71 grader på 120 år, hvilket er dobbelt så meget som gennemsnittet på Jorden.

- At Danmark og Europa oplever stor temperaturstigning i gennemsnit over tid er forventeligt, da vi ligger nordligt på den nordlige halvkugle, hvor vi generelt over de seneste årtier har set de mest markante temperaturstigninger, siger Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og administrerende direktør i klimaforskningscenter Nansen Centeret i Norge, til TV 2.

Temperaturen i Danmark siden 1873 samt glidende 30-års gennemsnit. Temperaturen er angivet i forhold til klimanormalen for perioden 1961-90.

Næsten hele kloden har det varmere end normalt. De største temperaturstigninger ses langt mod nord over land, og det er der flere årsager til.

I de arktiske egne ser man den største opvarmning. Det skyldes, at når der sker en opvarming her, resulterer det i smeltning af is og sne.

Det betyder, at sneens refleksion af sollys forsvinder. Herefter optager jorden mere af solens energi, som igen betyder, at mere sne og is kan smelte. Der dannes herved en slags negativ spiral, som fører til endnu større temperaturstigninger.